Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kerry sa nádeje nevzdáva: Hrozba amerického útoku na Sýriu nepadla

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael si chce počkať, ako bude čerstvá dohoda o likvidácii sýrskych chemických zbraní konkrétne napĺňaná. V sobotu ju po niekoľkodňových rokovaniach v Ženeve uzavreli ministri zahraničných vecí USA a Ruska. Šéf americkej diplomacie John Kerry dnes rokoval v Jeruzaleme s premiérom Benjaminom Netanjahuom a po stretnutí zdôraznil, že hrozba amerického útoku na Sýriu dohodou s Ruskom nepadla.

Dohoda podľa neho poskytuje možnosť odstrániť zo Sýrie všetky jej chemické zbrane. Kerry ubezpečil Izrael, že dokument poskytuje tiež záruku o vynútení plnenia dohody v rámci dohovoru o zákaze chemických zbraní, ku ktorej sa chce Sýria pripojiť. V prípade neplnenia sa v nej počíta s tým, že bude prípad odovzdaný Bezpečnostnej rade OSN, ktorá potom rozhodne o prípadnej

Netanjahu dúfa, že dohoda zo Ženevy bude naplnená a pomôže zastaviť jadrové ambície Iránu. Kerry k tomu vyhlásil, že by postup voči Sýrii mal byť výstrahou pre všetky štáty, ktoré sa nepodriaďujú medzinárodným štandardom, napríklad Severná Kórea. Netanjahu je tiež toho názoru, že bez ohľadu na dohodu by sa nemalo ustupovať od hrozby silou.

Izraelskí analytici naznačujú, že by Spojené štáty mohli chcieť, aby teraz Izrael ratifikoval Dohovor o zákaze chemických zbraní, ku ktorému sa chce pripojiť Sýria. Washington by mohol argumentovať tým, že dohoda o Sýrii je prínosom pre bezpečnosť celého regiónu a že pristúpenie Izraela k dohovoru by tiež pomohlo vytvoriť tlak na Damask. Úrad izraelského premiéra Netanjahua sa údajne touto možnosťou zaoberá už niekoľko dní. Časopis Foreign Policy nedávno zverejnil údaje americkej Ústrednej spravodajskej služby ( CIA ) o izraelskom chemickom arzenále. Izraelské ministerstvo zahraničia potom poslalo ambasádam v cudzine pokyny, ako na túto tému odpovedať na prípadné otázky novinárov.

Na to, že Izrael nie je členom dohovoru, Sýria poukázala okamžite. Sama totiž ohlásila, že chce k ​​dohovoru pristúpiť. Jej zástupca OSN Bašár Džaafarí povedal, že by Izrael mal dohovor tiež ratifikovať. Za najväčšie ohrozenie označil izraelský jadrový arzenál, ale dodal, že Izrael má tiež chemické zbrane, hoci "o tom nikto nehovorí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu