Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

EÚ kritizuje Izrael: Nepáči sa jej budovanie nových židovských osád

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok odsúdila najnovšie rozhodnutie Izraela o vybudovaní ďalších židovských osád vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu. Urobila tak prostredníctvom vysokej predstaviteľky pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej.

"EÚ opakovane vyhlasuje, že osady sú z hľadiska medzinárodného práva ilegálne," uvádza sa v jej oficiálnom stanovisku. Izraelskú vládu pritom vyzvala, aby rozhodnutie "zvrátila". "Akýchkoľvek činov, ktoré by mohli ohroziť alebo podkopať prebiehajúce rokovania, sa treba vyvarovať," dodala Ashtonová v narážke na obnovené mierové rokovania medzi Izraelom a

Izrael plánuje postaviť na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme asi 5000 nových bytov. Tento počet zahŕňa 1500 bytov vo východnom Jeruzaleme, ktorých výstavbu oznámil Izrael v stredu tesne po prepustení ďalších 26 palestínskych väzňov na základe dohody sprostredkovanej USA.

Výstavba nových obydlí na okupovaných územiach má byť podľa izraelských médií "kompenzáciou" za prepúšťanie Palestínčanov uväznených v izraelských väzniciach. Palestínska samospráva plány ostro odsúdila s odôvodnením, že Izrael takto ničí šance na mierový proces a zároveň vysiela medzinárodnému spoločenstvu odkaz, že nedodržiava medzinárodné zákony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu