Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Himalájach zmizli českí horolezci: Ostal po nich len roztrhaný stan!

Petr Machold a Jakub Vaněk Zobraziť galériu (2)
Petr Machold a Jakub Vaněk (Zdroj: Foto: baruntse.expeditions.cz)

PRAHA – Z Čiech dorazila smutná správa. Dvaja českí horolezci sú nezvestní. Stratili sa po silnej búrke, ktorá sa strhla počas ich prvovýstupu na nepálsku horu Baruntse. Záchranným vrtuľníkom ich už hľadali niekoľkokrát. Našli však len roztrhaný stan.

Len nedávno, v auguste, prišla z Čiech smutná správa o smrti predsedu Českého horolezeckého zväzu Zdenka Hrubého. Zahynul v Himalájach, keď sa s kolegom pokúšal o prvovýstup juhozápadnou stenou na Gašerbrum I.

Dnes dorazila z Čiech ďalšia šokujúca správa. Dvaja českí horolezci, ktorí sa tiež vybrali do Himalájí, sú nezvestní. Stratili sa po tom, čo sa pokúsili o prvovýstup na nepálsku horu Baruntse, ktorá je v tesnom susedstve Everestu. Skúsených horolezcov nečakane prekvapilo silné sneženie. O ich osude sa, žiaľ, doteraz nič nevie.

Celú českú výpravu tvoria Jakub Vaněk a Jan Svoboda z Plzně a Petr Machold a Jiří Zmítko z Teplic. Dvaja z nich Machold a Vaněk sa pokúšali o prvovýstup západnou stenou Baruntse. Vrchol je v nadmorskej výške 7 162 metrov. Touto stenou z pravej časti sa zatiaľ podarilo prejsť len ruskej expedícii v roku 1997.

Účastníci Expedície Baruntse 2013: Zľava Jan Svoboda, Jiří Zmítko, Petr Machold a Jakub Vaněk.
Zobraziť galériu (2)
Účastníci Expedície Baruntse 2013: Zľava Jan Svoboda, Jiří Zmítko, Petr Machold a Jakub Vaněk.  (Zdroj: Foto: baruntse.expeditions.cz)

Ako uvádza portál idnes.cz, dvojica plánovala vystúpiť alpským spôsobom ľavou časťou steny a vytvoriť tak priamu cestu na vrchol. V stene muži plánovali pobudnúť šesť až sedem dní. Posledná správa, ktorá je od horolezcov zachytená, hovorí o tom, že je všetko v poriadku: „Počasie je pekné, aklimatizácia, zdá sa, tiež dobrá, takže zajtra vyrazíme do steny,“ píše v poslednej sms-ke Jakub Vaňka. Poslal ju 9.októbra. Od vtedy o nich nikto nepočul.

Počasie sa ale nanešťastie skoro pokazilo a začalo snežiť. Jiří Zmítko a Jan Svoboda, ktorí išli klasickou cestou, sa vrátili do základného tábora. Ostatných dvoch horolezcov fujavica uväznila v druhom výškovom tábore. Kvôli zlému počasiu pre nich nemohol letieť ani vrtuľník.  

Záchranná akcia nedopadla dobre

Hneď, ako to bolo možné, vyslali za horolezcami záchranný vrtuľník. Ako uvádzajú české weby, dňa 18. októbra sa horolezcov z tábora pokúsil stiahnuť vrtuľník. Posádka však našla len roztrhaný stan. Dvaja horolezci boli nezvestní. Záchranná pátracia akcia prebiehala ďalej, skončila sa v nedeľu. Posádka sa však i tentokrát vrátila naprázdno.

České ministerstvo zahraničia už začalo vo veci konať prostredníctvom zastupiteľského úradu v Dillí. „Prostredníctvom spoločnosti, ktorá zaisťuje na mieste servis pre horolezcov, sme overili, že dvaja českí muži sú v poriadku a dvaja sú nezvestní," uviedla hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová.

Či a ako bude hľadanie dvoch skúsených horolezcov pokračovať, zatiaľ nie je známe. Jan Svoboda a Jiří Zmítko medzitým už zamierili do hlavného mesta Nepálu Káthmándú.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu