Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blonďavá Mária predsa len Rómkou? Toto majú byť jej skutoční rodičia!

Údajná matka Márie ma ďalšie dve blonďavé deti Zobraziť galériu (4)
Údajná matka Márie ma ďalšie dve blonďavé deti (Zdroj: youtube, sita)

ATÉNY - Zásadný zvrat! Modrooké blonďavé dievčatko, ktorého smutný príbeh za ostatné dni obletel celý svet, je zrejme predsa len dcérkou rómskej rodiny. Nepochádza však z Grécka, ale zrejme z Bulharska, odkiaľ sa ozvali údajne praví rodičia malej Márie. Manželov Sašu Rusevovou a Atanas Rusev už vypočula bulharská polícia a v súčasnosti sa čaká na výsledky testov DNA.

Saša s  Atanasom majú ešte ďalších sedem až desať detí vo veku od dvoch do 20 rokov, z ktorých dve sú tiež blonďavé a modrooké ako Mária, uviedol bulharský denník Trud. Rusevovci žijú v malom mestečku Nikolaevo v strednom Bulharsku. Biologická matka dievčatka vraj svoju dcéru spoznala podľa fotografií v televízii a uvedomila si, že ju chce späť.

Mária sa narodila v Grécku, uviedol jej údajný bulharský strýko a opísal, kde jej rodičia pracovali - pomáhali pri zbere olív a pomarančov. Keď sa ale chceli vrátiť späť do Bulharska, nemali pre ňu potrebné dokumenty, preto ju v krajine nechali. Podľa iných informácií ale skôr nemali peniaze na to, aby sa o ňu starali. Najstarší syn rodiny pre televíznu stanicu bTV uviedol, že za bábätko jeho rodičia dostali peniaze, to však Rusevová odmieta. Hovorí sa vraj o 500 leva (asi 255 eur).

Saša tvrdí, že je Máriinou pravou matkou.
Zobraziť galériu (4)
Saša tvrdí, že je Máriinou pravou matkou.  (Zdroj: YouTube)

Údajný biologický otec dievčatka.
Zobraziť galériu (4)
Údajný biologický otec dievčatka.  (Zdroj: YouTube)

Bulharka chce Máriu späť

"Neviem, či je moja alebo nie. Mali sme dieťa a nechali sme ho v Grécku , pretože som ho nemala čím nakŕmiť," uviedla Rusevová. "Nevzala som si žiadne peniaze," dodala údajná matka. Ak vraj testy DNA preukážu, že ide o jej dcéru, rada by si Máriu vzala späť. Bulharskí policajti už ženu začali vyšetrovať aj pre podozrenie, že predala svoje dieťa. "Úrad prokurátora začal vyšetrovanie kvôli tomu, že mala v roku 2009 v Grécku predať svoje dieťa," uviedla vo svojom vyhlásení prokuratúra v juhobulharskom meste Kazanlak. "Vyšetrovanie nadväzuje na kontroly vykonané v súvislosti s dievčaťom menom Mária nájdeným v Grécku," dodala. Ak by súd uznal Rusevovú vinnou, hrozí jej trest až šesť rokov väzenia a pokuta 15 tisíc leva (necelých 7700 eur).

Okrem Márii majú bulharskí Rómovia ďalšie dve blonďavé deti.
Zobraziť galériu (4)
Okrem Márii majú bulharskí Rómovia ďalšie dve blonďavé deti.  (Zdroj: YouTube)

Bulharka dievča údajne porodila v nemocnici v meste Lamia, ktoré sa nachádza asi hodinu cesty od rómskeho tábora, kde Máriu minulý týždeň objavili. Podľa nemocničných záznamov sa bábätko pani Rusevovej narodilo 31. januára 2009. Rovnaký deň hlásil ako dátum narodenia aj rómsky pár v Grécku, ktorý mal dievča pri sebe. Grécky pár bol už obvinený z únosu a teraz je vo väzbe. Variant, že matkou dievčaťa je spomínaná Bulharka, však potvrdzuje ich výpoveď, že dieťa získali od skutočnej matky, ktorá sa oňho nemohla starať.

 

Predsudky voči Rómom v Európe

Podľa Amnesty International sú predsudky a diskriminácia voči Rómom rozšírené nie len v Grécku, ale aj po iných európskych krajinách. Máriin prípad prirovnávajú k starým predsudkom o Rómoch, ktorí kradnú deti na nútené práce. Charita, ktorá sa momentálne o dievčatko stará, túto možnosť odmieta. "Nemáme žiadne informácie o tom, že by bolo toto dievčatko nútené žobrať či vykonávať iné práce," vyhlásila.

Grécka vládna tlačová agentúra tiež upozornila na "možnosť existencie gangu, ktorí prináša tehotné ženy z Bulharská do Grécka a po pôrode ich deti predáva".  Agentúra sa odvoláva na správy z minulosti, kedy boli nájdené prázdne rakvy pre deti, ktoré údajne zomreli zahraničným matkám v Aténach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu