Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarsko: Vzťahy so Slovenskom sú lepšie, teší nás to

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Schopnosť maďarskej vlády presadzovať národné záujmy z hľadiska národnej politiky sa v uplynulých rokoch zlepšila. Vyhlásil to dnes v Budapešti štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh, podľa ktorého vo vzťahu Maďarska k SR v tejto oblasti došlo k pozitívnemu zvratu.

Podľa agentúry MTI Németh po schôdzke zahraničného a právneho výboru Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) povedal, že v prípade Rumunska v uplynulých rokoch nedošlo k opatreniam, ktoré by znamenali krok späť v situácii tam žijúcej maďarskej menšiny. Vo vzťahu k Slovensku vyjadril radosť z toho, že v oblasti národnej politiky "nastalo pozitívne ticho".

Za najvýraznejší vývoj v maďarskej národnej politike uplynulých troch-štyroch rokov označil štátny tajomník zjednodušené udeľovanie občianstva. V tejto súvislosti je podľa jeho slov potrebné vzhľadom na prichádzajúce parlamentné voľby a registráciu zahraničných Maďarov do nich vyriešiť ešte niekoľko vážnych úloh, najmä na zastupiteľských úradoch Maďarska.

Zástupkyňa štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti a verejnej správy Zsuzsanna Répásová informovala, že nadchádzajúca schôdzka MÁÉRT-u sa bude konať v Budapešti 7. novembra. Podľa informácií, ktoré zazneli na dnešnom rokovaní výboru, očakávajú v budúcoročných parlamentných voľbách účasť 150 000 až 200 000 registrovaných zahraničných Maďarov. Počet žiadateľov o maďarské občianstvo už prekročil 521 000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu