Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómovia pochodovali ulicami európskych miest: Odpor voči rasizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ulicami Prahy a ďalších vyše desiatich európskych miest pochodovali v nedeľu Rómovia, aby vyjadrili svoj odpor proti rasizmu a diskriminácii, informoval Český rozhlas.

Účastníci českého sprievodu Roma Pride sa vydali na pokojný pochod zo Staromestského námestia na Pražský hrad. Akcia prebehla bez násilných incidentov, avšak za asistencie polície.

Na čele asi 200-členného sprievodu tancovali a spievali rómske dievčatá v pestrofarebných šatoch. Účastníci druhého ročníka pražskej Roma Pride vyjadrovali hrdosť na svoj pôvod a varovali pred dôsledkami rasovej nenávisti.

Pochod symbolicky zakončili pred bránou Pražského hradu, kde žiadali prezidenta Miloša Zemana, aby sa zasadil o riešenie problému protirómskeho rasizmu v Českej republike.

Podľa organizátorov z Európskeho antirasistického hnutia zdola (EGAM) mal nedeľňajší pochod prebehnúť v 14 krajinách, okrem ČR aj v Albánsku, Británii, Bulharsku, Čiernej Hore, Dánsku, vo Francúzsku, v Chorvátsku, Nórsku, Poľsku, Srbsku, Taliansku, Turecku a na Ukrajine.  

Podľa skupiny EGAM žije v krajinách EÚ, v kandidátskych a potenciálnych kandidátskych krajinách západného Balkánu približne 10-12 miliónov Rómov. Väčšina z nich je vystavená extrémnej spoločenskej marginalizácii a žije vo veľmi zlých sociálno-ekonomických podmienkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu