Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Europoslanci sa pustili do Rómov: Eurokomisárka sa za nich hanbí!

Viviane Redingová
Viviane Redingová (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Eurokomisárka pre spravodlivosť a základné ľudské práva Viviane Redingová v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu uviedla, že sa hanbí. Za to, že bola svedkom výrokov niektorých europoslancov na adresu rómskej komunity.

Redingová sa zúčastnila poslaneckej rozpravy o situácii Rómov v EÚ, ktorá sa dostala do popredia záujmu verejnosti po nedávnych výrokoch francúzskeho ministra vnútra Manuela Vallsa o tom, že Rómovia sú na území Francúzska neželaní, a po prevalení škandálu švédskej polície, ktorá mala zoznamy páchateľov trestných činov označené podľa ich etnickej príslušnosti.

"Bola som v rozpakoch. Byť tu a počúvať takéto slová. Rómovia sú ľudské bytosti," pripomenula komisárka poslancom na konci rozpravy. Redingová upozornila, že treba zastaviť "stigmatizáciu" niektorých našich spoluobčanov pre ich etnický pôvod. Našťastie je podľa nej počet poslancov EP, ktorí mali hanlivé výroky na adresu Rómov, iba v menšine.

K tým, ktorí povedali menej pekné slová na adresu Rómov, patrí pravicový bulharský poslanec Dimitar Stojanov. Posťažoval sa, že počas návštevy jednej europoslankyne v rómskom tábore v Bulharsku ukradli kabelku.

Belgický poslanec Philip Claeys zo separatistického flámskeho hnutia Vlaams Belang (Flámsky záujem) povedal, že veľká časť problémov spojená s Rómami je daná ich tradíciami. Spresnil, že v ich komunite je príliš veľa zločinnosti, keďže deti sa učia od rodičov, aby sa stali profesionálnymi žobrákmi alebo aby sa maskovali na invalidov. 

Britský poslanec Paul Nuttall, ktorý je v EP za protieurópsky zameranú stranu UKIP, v tejto súvislosti predpovedal nárast kriminality v Británii od 1. januára 2014. Vtedy dôjde k zrušeniu obmedzení na trhu práce pre bulharských a rumunských občanov. Zločinnosť sa podľa neho zvýši preto, lebo "mnohí rómski rodičia nútia svoje deti žobrať a kradnúť."

Servítku pred ústa si nedal ani taliansky europoslanec Claudio Morganti z Ligy severu. Opísal, že v meste Pisa rómska komunita z bytov, ktoré dostala k dispozícii od úradov, urobila skrýše pre nakradnuté veci od talianskych občanov.

Komisárka Redingová odmietla myšlienku, že zrušenie obmedzení na trhu práce pre rumunských a bulharských občanov bude mať za následok ich "inváziu" do iných členských krajín. A zdôraznila, že obe strany - teda krajiny, kde sa narodili Rómovia, aj krajiny do ktorých sa prisťahovali - sú povinné vyvíjať úsilie vedúce k ich integrácii do spoločnosti. 

"Ak sa nám nepodarí priviesť rómske deti do školy, tak ďalšia generácia bude čeliť ešte väčším problémom, ako my teraz," varovala.

Proces integrácie Rómov podľa nej zlyhal na troch hlavných problémoch. A to na nedostatku koordinácie medzi tými, ktorí tento proces riadia, na nedostatku politickej vôle na národnej úrovni a na ťažkostiach zúčastnených strán pri mobilizovaní potrebných finančných prostriedkov.

Jediná poslankyňa rómskeho pôvodu v EP Lívia Járóka, z maďarskej strany FIDESZ, potvrdila, že programy z posledných rokov určené pre začleňovanie Rómov sa ukázali ako nedostatočné. A dodala, že najmenej desať percent z fondov určených pre Rómov sa k nim nikdy nedostanú.

"Rómska migrácia sa zastaví iba vtedy, keď sa títo ľudia budú cítiť voľní a bezpeční," upozornila Járóka.  

Podpredsedníčka Výboru EP pre rozvoj Corina Cretuová vyjadrila ľútosť nad tým, že otázka integrácie Rómov bola opäť zneužitá na volebné a politické debaty. Rumunská socialistická poslankyňa upozornila, že parlamentná rozprava sa odklonila od pôvodného cieľa - od zlepšovania situácie Rómov a ich integrácie do Európy. Pripomenula, že Francúzsko, ktoré vyháňa Rómov z táborov, prijalo na sociálne začlenenie Rómov osemkrát viac eurofondov než Rumunsko, a aj napriek tomu sú Rómovia predmetom debát najmä počas predvolebnej kampane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu