Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spŕška kritiky za výroky politikov o Rómoch: Toto povedal Fico!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rasistické vyčleňovanie Rómov z komunity Slovenska, ich obviňovanie zo zodpovednosti za problémy spoločnosti i zbierka najxenofóbnejších výrokov. Takto bilancujú odborníci na rómsku problematiku vety vládnych predstaviteľov v záležitostiach, týkajúcich sa Rómov. Ich názory priniesol dokument Nadácie Milana Šimečku Rómovia vo verejných politikách, ktorý je odpočtom prvého roku vlády v súvislosti s rómskou problematikou.

Práve verejné vystupovanie predstaviteľov vládnej moci dosiahli v celkovom hodnotení odpočtu najhoršiu známku (4,89), slovne vyjadrenú ako "veľmi negatívne" 

Marek Hojsík, člen tímu bývalej splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Kláry Orgovánovej uviedol, že najvýstižnejším výrokom v tomto kontexte bol výrok premiéra Roberta Fica. "V jeho výroku o tom, že nezamestnanosť na Slovensku je prevažne tvorená nezamestnanými Rómami, sa koncentruje komplexný problém sociálneho vylúčenia Rómov na Slovensku," napísal Hojsík. Výrok podľa neho predstavuje rasistické vyčleňovanie Rómov z majoritnej komunity, viktimizáciu za problém nezamestnanosti i neschopnosť či nezáujem riešiť problém začleňovania Rómov.

Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák si všimol najmä výrok po policajnom zákroku v rómskej osade v Moldave nad Bodvou "Polícia už má rešpekt", ktorý prisudzuje najvyšším predstaviteľom policajného zboru.

Podľa riaditeľa nadácie Milana Šimečku Laca Oravca zaznela v predchádzajúcom období z úst čelných predstaviteľov štátu "zbierka asi najxenofóbnejších výrokov".

V ankete, ktorá celkovo hodnotila desať oblastí rómskej problematiky oslovila nadácia takmer 50 odborníkov. Hodnotenie stanovila na základe odpovedí a známkovania deviatich respondentov. V tomto hodnotení odborníci udelili vláde celkovú známku 3,62, čo v slovnej škále hodnotenia znamená, že činnosť vlády bola skôr negatívna. Okrem výrokov predstaviteľov exekutívy na adresu Rómov boli najviac negatívne hodnotené zrušenie podpredsedu vlády pre ľudské práva a presun Úradu splnomocnenca pre rómske komunity pod ministerstvo vnútra (4,22) a tiež celkové hodnotenie tzv. Rómskej reformy (4,11.) S najlepšou odozvou sa stretla novela antidiskriminačného zákona, ktorá dostala priemernú známku 1,22.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu