Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kórejská hrozba sa zväčšuje: Podľa snímok spustili reaktor na výrobu plutónia

Satelitné snímky o septembra tohto roku Zobraziť galériu (3)
Satelitné snímky o septembra tohto roku (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nové satelitné zábery poskytli ďalšie náznaky, že Severná Kórea znovu spustila do prevádzky jadrový reaktor, schopný vyrábať plutónium pre bomby. Uviedol to v stredu americký výskumný inštitút, na ktorý sa odvolávala tlačová agentúra AP.

Severná Kórea (KĽDR) ešte v apríli oznámila plány opäť sprevádzkovať reaktor v jadrovom stredisku Jongbjon, ktorý bol vyradený z činnosti v roku 2007 na základe medzinárodnej dohody o odzbrojení. Satelitné zábery koncom augusta však zachytili paru stúpajúcu z priľahlej budovy s generátormi, čo naznačilo, že Severná Kórea rozbieha prevádzku reaktora.

Americko-kórejský Inštitút na Fakulte Johnsa Hopkinsa pre moderné medzinárodné štúdie informoval, že nová fotografia z 19. septembra zachytáva vypúšťanie horúcej vody cez odvodňovací kanál, ktorý je súčasťou chladiaceho systému päťmegawattového reaktora. To naznačuje, že reaktor je v chode a jeho generátory vyrábajú elektrickú energiu.

Jeho spustenie by bolo porušením medzinárodnej dohody. Analýzu zverejnil inštitút v stredu na svojej webovej stránke s názvom 38 North.

Satelitné snímky o septembra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu