Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aj druhý pochod homosexuálov v dejinách Čiernej Hory sprevádzalo násilie

Aj druhý pochod homosexuálov v dejinách Čiernej Hory sprevádzalo násilie Zobraziť galériu (6)
Aj druhý pochod homosexuálov v dejinách Čiernej Hory sprevádzalo násilie (Zdroj: SITA)

PODGORICA - Čiernohorská polícia pomocou slzotvorného plynu rozohnala desiatky odporcov pochodu homosexuálov, ktorý sa dnes konal v Podgorici.

K násilnostiam došlo, keď sa útočníci, vyzbrojení kameňmi, snažili preraziť kordón policajtov, ktorí chránili pochod komunity gayov žijúcich v konzervatívnej balkánskej krajine.
      
Organizátor dnešného pochodu Danijel Kaležič uviedol, že vďaka policajnej ochrane ulicami Podgorice pokojne prešlo asi 150 gayov a  aktivistov za práva sexuálnych menšín.
      
Podujatia podobné dnešnému sú považované za test odhodlania Čiernej Hory rešpektovať ľudské práva, čo je jedna z požiadaviek na členstvo v EÚ.
      
Agentúra AP pripomína, že k podobnej situácii ako dnes v Podgorici došlo v júli aj v pobrežnom meste Budva, kde skupina odporcov zaútočila na pochod gay pride, pričom došlo k prudkým zrážkam medzi odporcami akcie a ochrancami poriadku, ktorí boli vo výraznej menšine.
      
Čiernohorská vláda v piatok deklarovala, že podporuje právo homosexuálov na zorganizovanie ich pochodu. Vzhľadom na vyhrážky extrémistov súčasne avizovala, že uvoľní na zabezpečenie akcie okolo 2000 policajtov.
      
Biskup srbskej pravoslávnej cirkvi Amfilohije, v ktorého kompetencii je Čierna Hora, odsúdil prípravy akcie v Podgorici. Spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko Jelko Kacin zo Slovinska označil biskupove vyjadrenia za štvavé a vyzval čiernohorské úrady, aby konali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu