Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomstvo teroristov z Nairobi: Zabíjajú zvieratá, aby mohli vraždiť ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

JOHANNESBURG - Somálske islamské hnutie Šabáb, ktoré vykonalo krvavý útok na nákupné stredisko Westgate v kenskom Nairobi, čiastočne, ak nie úplne, financuje svoje aktivity z pytliactva. Uviedli to ochrancovia prírody.

"Počas posledných osemnástich mesiacov sme vyšetrovali zapojenie Šabábu do pašovania slonoviny cez Keňu," povedala Andrea Crostaová zo skupiny Elephant Action League. Tento nezákonný obchod môže podľa jej údajov poskytovať až 40 percent peňazí, ktoré hnutie potrebuje.

Islamistický Šabáb sa dostal do ohniska svetovej pozornosti, keď sa prihlásil k štvordňovému obsadeniu nákupného strediska Westgate, pri ktorom zomrelo najmenej 67 ľudí. Skupina ale podľa ochrancov prírody nie je jedinou, ktorá je spájaná s pytliactvom. Rovnaké podozrenie preverovali aj napríklad v súvislosti s ugandskou Armádou božieho odporu (LRA) alebo dárfúrským hnutím Janjawid.

Podľa nemenovaných zdrojov napojených na Šabáb každý mesiac prechádza prístavmi v južnom Somálsku jedna až tri tony slonoviny. Súčasná cena "bieleho zlata" je asi 200 dolárov (148 eur) za kilo.

Celková predpokladaná hodnota nelegálneho obchodu so slonovinou na svete je asi sedem až desať miliárd dolárov ročne. Poháňa ho predovšetkým dopyt v Ázii a na Blízkom východe, kde sú slonie kly používané na výrobu ozdobných predmetov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu