Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dohra útoku z Nairobi: Teroristom pomáhali štyria muži, čaká ich súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Na súde v Nairobi sa dnes začal proces so štvoricou mužov obvinených z pomáhania militantom blízkym al-Káide pri vražednom útoku na kenské obchodné centrum, informovala tlačová agentúra Reuters.

Mohameda Ahmeda Abdiho, Libana Abdullaha Omara, Husseina Hassana a Adana Mohameda Ibrahima obžalovali z toho, že poskytli pomoc a úkryt ozbrojencom, ktorí pri útoku na komplex Westgate, začatom 21. septembra, zabili najmenej 67 osôb. Podľa kenskej prokuratúry spáchali štyria muži "teroristický čin" spadajúci pod kenský protiteroristický zákon a použili falošné dokumenty. Štvorica všetky obvinenia odmietla.

Strážca obchodného centra Stephen Juma na súde povedal, že videl troch ozbrojených mužov, ktorí vyskočili z bieleho auta, čo zastavilo blízko Westgate. Jeden z nich okamžite zastrelil zákazníka. Strážca vysvetlil, že útočníkov nemohol rozoznať, pretože mali tváre a hlavy zakryté čiernymi šatkami.

Kenská polícia a západní experti, ktorí sa pripojili k vyšetrovaniu, tvrdili, že útok uskutočnili štyria ozbrojenci, pričom všetci zahynuli. K útoku sa prihlásila somálska islamistická povstalecká skupina aš-Šabáb. Útok v Nairobi zdôraznil schopnosť jej militantov operovať za hranicami Somálska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu