Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama sa oprel do Rusov: Ignorujú fakty, chemický útok spáchal Asad!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu v utorok nepriamo obvinila Rusko z toho, že "ignoruje fakty" o chemickom v útoku v Sýrii.

Za ním podľa Washingtonu stál režim prezidenta Baššára al-Asada, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to však ešte predtým odmietol, keď vyhlásil, že išlo pravdepodobne o "provokáciu".

"Keď sa pozriete na podrobnosti dôkazov, ktoré prezentujú (experti OSN) - je nepredstaviteľné, že by hocikto iný, ako režim použil," chemické zbrane, vyhlásil šéf Bieleho domu Obama. Týmito slovami komentoval najnovšiu správu inšpektorov OSN, ktorí sa zhodli na tom, že počas augustového útoku na okraji sýrskej metropoly Damask boli použité rakety typu zem-zem obsahujúce nervovo paralyzačný plyn sarín. 

USA sa spoločne s Francúzskom a Veľkou Britániu snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN obsahujúcej vojenskú hrozbu, ak al-Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní.

Rusko však podľa Lavrova nepodporí text obsahujúci klauzulu o útoku na Sýriu. Spojené štáty obviňujú z útoku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí, režim sýrskeho prezidenta. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu