Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najlepšie mozgy sveta vypracovali reálne scenáre apokalypsy: Tu je ZOZNAM!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int, sita)

CAMBRIDGE - Už celé desaťročia produkuje Hollywood filmy o konci sveta a odvážlivcoch, ktorým sa ho podarí zachrániť. Teraz sa však spojilo niekoľko najlepších svetových mozgov, aby vypracovali reálne scenáre apokalypsy a zistili, ako sa jej dá zabrániť.

Skupinu akademikov z Oxfordu, Cambridge, Harvardu, Berkley, Imperialu a iných inštitúcií vedie astronóm Martin Rees a jej súčasťou je aj svetoznámy fyzik Stephen Hawking. Ich spolupráca zatiaľ priniesla niekoľko možných scenárov, ktoré považujú za aktuálne a podľa nich hrozba zániku resp. eliminácie ľudskej existencie prichádza skôr zo strany človeka ako prírody.

Inteligentná technológia: Sieť počítačov by mohla vytvoriť svoju vlastnú inteligenciu, ktorá by presmerovala prostriedky pre ich vlastné ciele na úkor ľudských potrieb.

Kybernetické útoky: Rozvodné siete, riadenie letovej prevádzky, bankové systémy sú prepojené na počítačové siete. Ak by teroristi alebo nepriateľské štáty ohrozili ich činnosť, mohlo by dôjsť k ochromeniu spoločnosti.

Vytvorené infekcie: Únik supervírusu alebo baktérie bez protilátky z laboratória, alebo jej vypustenie teroristami, by mohlo viesť k smrti miliónov ľudí.

Sabotáž pri zásobovaní potravinami: V mnohých západných krajinách majú distribučné siete potraviny uskladnené len 48 hodín. Akékoľvek narušenie ich prevádzky by malo za následok panické nakupovanie a nepokoje.

Extrémne počasie: Pri pokračujúcom otepľovaní dosiahne Zem zlomový bod, kedy celý proces naberie na obrátkach, a výsledkom budú nezvratné a čoraz horšie prírodné katastrofy.

Rýchle šírenie pandémie: Medzinárodný cestovný ruch by mohol znamenať, že nový smrtiaci vírus, zmutovaný zo zvierat, sa rozšíri už za pár dní po celom svete a kým nájdu účinnú vakcínu, zabije milióny.

Vojna: Rastúca populácia zaťažuje zásoby vodných zdrojov a potravín. Národy pôjdu do vojny, aby ochránili alebo získali tieto zdroje.

Jadrová apokalypsa: Štáty s atómovými bombami spustia cielené údery, ktoré povedú k totálnej vojne a globálnemu ohrozeniu života. Existuje aj obava, že jadrové hlavice by sa mohli dostať do rúk teroristov.

Pád asteroidu: Niektorí sa obávajú, že podobný asteroid, ktorý spôsobil vyhynutie dinosaurov, by mohol to isté urobiť aj s ľudstvom.

Teraz už len popracovať na tom, ako s týmito apokalyptickými scenármi "vyhúpať", aby k nim nikdy neprišlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu