Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti OSN: Plyn je po útoku stále vystopovateľný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Stopy nervového plynu by ostali v obetiach celé týždne a dali by sa ľahko zistiť, ak by chemickí inšpektori Organizácie Spojených národov (OSN) mohli vyšetriť ľudí otrávených počas údajného minulotýždňového chemického útoku v Sýrii.

Toxikologickí špecialisti v pondelok uviedli, že plyn ako sarín alebo VX by sa dal stále nájsť vo vlasoch a tkanive ľudských tiel i zdochlinách zvierat, krvi tých, čo prežili, ako aj miesta, kde k údajnému útoku došlo.

Sýrska opozícia tvrdí, že po stredajšom chemickom útoku režimu pri Damasku zahynulo viac než 1 300 ľudí. Lekári bez hraníc uvádzajú, že na "neurotoxické" symptómy zomrelo 355 osôb. Spojené štáty a ďalšie západné veľmoci, ktoré z útoku rovnako vinia sýrsku vládu, predtým vyjadrili obavy, že dôkazy už za uplynulých päť dní stihlo zničiť ťažké vládne ostreľovanie zasiahnutých miest. Vláda zodpovednosť za čin jednoznačne odmieta.

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v nedeľu povolil špeciálnemu tímu inšpektorov OSN vyšetriť údajný chemický útok. To, že zatiaľ neznámi páchatelia pri útoku skutočne použili nervový plyn, už nepopierajú ani al-Asadovi blízki spojenci Rusko a Irán.

Hlavnou otázkou tak zostáva, kto za incidentom stojí. Misiu vyslal do Sýrie osobne generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V pondelok neznámi útočníci spustili paľbu na jedno z vozidiel inšpektorov smerujúcich na údajné miesto útoku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu