Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Osud Sýrie je nejasný: USA sa rozhodujú, či použijú vojenskú silu!

Minister obrany USA Chuck Hagel Zobraziť galériu (3)
Minister obrany USA Chuck Hagel (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Vládny kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu stále zvažuje otázku, či v Sýrii použiť vojenskú silu ako odpoveď na údajný nedávny útok chemickými zbraňami, uviedol dnes minister obrany USA Chuck Hagel. Na vyhlásenie západných politikov reagoval Irán a varoval USA.

V rozhovore s novinármi v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur však šéf Pentagónu podľa agentúry AP odmietol povedať, akú akciu by Spojené štáty mohli podniknúť. Konštatoval len, že Biely dom zvažuje mnoho faktorov. Patria medzi ne hodnotenie takéhoto útoku tajnými službami, ako aj právny aspekt či otázka medzinárodnej podpory pre vojenský zásah.

Hagel začína v Malajzii dlho plánované celotýždňové turné po Ázii, napriek tomu však zostáva s Washingtonom ohľadne udalostí v Sýrii v kontakte. Sýrski aktivisti obviňujú Asadove jednotky, že v stredu pred svitaním vykonali v Džúbare i na iných predmestiach Damasku útok jedovatým nervovým plynom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Údaje o počte mŕtvych sa pohybujú od 136 až do 1300. 

Situácia v Sýrii je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sýrska vláda tieto obvinenia odmieta ako neopodstatnené a tvrdí, že ide o snahu diskreditovať Asadov režim. Okrem toho dnes sýrska štátna televízia uviedla, že v tuneloch na damaskom predmestí Džúbar našli dnes vojaci chemické látky. Niektorí z vojakov sa pri akcii  začali údajne dusiť.

Štátna televízia odvysielala zábery na plastové kontajnery, plynové masky, fľaštičky s bližšie nešpecifikovanými liekmi, výbušniny a ďalšie položky, ktoré vládni vojaci našli a zhabali v povstaleckých úkrytoch. Vo vysielaní sa však neobjavili žiadne zábery na vojakov údajne zasiahnutých toxickými plynmi na damaskom predmestí Džúbar.

Irán varuje USA: Pozor na prekročenie krajnej hranice

Irán dnes varoval Spojené štáty, aby nezašli za "krajnú hranicu", pokiaľ ide o Teheránom podporovaný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pretože by to mohlo mať "vážne následky". Informovala o tom polooficiálna iránska agentúra Fars, úzko napojená na mocné iránske Revolučné gardy.

"Amerika pozná krajné hranice, týkajúce sa sýrskeho frontu, a akékoľvek ich prekročenie by malo pre Biely dom vážne následky," povedal Masúd Džazájerí, zástupca náčelníka generálneho štábu iránskej armády.

Generál Džazájerí neuviedol podrobnosti, podotkol len, že Washington si je dobre vedomý takých krajných hraníc. Konštatoval, že vojna v Sýrii je produktom sprisahania Spojených štátov a "reakcionárskych" krajín v regióne, čo je, ako vysvetľuje americká agentúra AP, v iránskej rétorike označenie pre Saudskú Arábiu a Katar.

Obama a Cameron: Je nutné zabrániť použitiu chemických zbraní

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli, že je potrebné zabrániť použitiu chemických zbraní v Sýrii, a vyjadrili znepokojenie nad množiacimi sa správami, že vládna armáda ich použila proti sýrskym civilistom. 

Cameronov hovorca uviedol, že rozsiahle nasadenie chemických zbraní by si zaslúžilo "vážnu odpoveď" zo strany medzinárodného spoločenstva. Dodal, že obaja štátnici sú znepokojení množiacimi sa podozreniami, že Sýria vykonáva rozsiahle útoky chemickými zbraňami voči civilistom. Obama i Cameron podľa hovorcových slov dali svojim expertom za úlohy dôkladne tieto správy preskúmať.  

Podľa agentúry Reuters o situácii v Sýrii a nevyhnutnosti dať na ňu adekvátnu odpoveď dnes britský premiér telefonicky hovoril aj s kanadským premiérom Stephenom Harperom. Ako poznamenal Cameronov hovorca, neochota prezidenta Bašára Asada spolupracovať s vyšetrovacím tímom OSN "naznačuje, že (sýrsky) režim má čo skrývať"

Americké tajné služby sa stále pokúšajú zistiť, či Asadova armáda tento týždeň skutočne nasadila chemické zbrane v bojoch proti príslušníkom vlastného národa, informoval dnes Biely dom po tom, ako sa Obama stretol so svojimi poradcami pre národnú bezpečnosť a diskutoval s nimi o ďalších krokoch americkej administratívy voči Sýrii. Nemenované vládne zdroje dnes podľa Reuters uviedli, že Obama rozhodne o reakcii až vtedy, keď budú všetky fakty o údajných útokoch jednoznačné a jasné.

Situácia v Sýrii je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vo vyhlásení Bieleho domu sa ďalej uvádza, že Obama na dnešnej schôdzke dostal ním vyžiadaný podrobný zoznam možných reakcií USA a medzinárodného spoločenstva v prípade, že sa potvrdí podozrenie o použití chemických zbraní voči sýrskym civilistom. 

Obama v piatok uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí zistiť viac o tom, či v konflikte v Sýrii boli použité chemické zbrane. V rozhovore pre televíziu CNN tiež vyzval Asadovu vládu, aby umožnila úplné vyšetrovanie.

USA sa prostredníctvom OSN snažia dosiahnuť, aby sýrska vláda umožnila vyšetrovanie miesta údajného chemického útoku, uviedol Obama. Spoluprácu však podľa neho vzhľadom na konanie Damasku v minulosti neočakávajú.

Sýria možní inšpektorom vstup na miesta chemických útokov

Sýria umožní inšpektorom OSN vstup do lokality, o ktorej sa najnovšie hovorí ako o mieste chemického útoku. Informovali o tom v noci nadnes iránske štátne médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra Sinchua.

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim svojmu iránskemu rezortnému kolegovi Mohammadovi Džavádovi Zarífovi v sobotňajšom telefonickom rozhovore oznámil, že Sýria spolupracuje s inšpektormi OSN, ktorí sú momentálne v Sýrii, a využíva všetky možnosti, aby im umožnila návštevu terčov útokov chemickými zbraňami zo strany "teroristických skupín", informovali iránske médiá. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu