Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Desivá bilancia chemického útoku v Sýrii: 350 mŕtvych vrátane detí!

Muž smúti nad telom jednej z obetí chemického útoku
Muž smúti nad telom jednej z obetí chemického útoku (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Humanitárna organizácia so sídlom v Paríži Lekári bez hraníc (MSF) dnes oznámila, že počas prvých troch hodín po predpokladanom útoku chemickými zbraňami na predmestí Damasku v stredu sa u 3600 Sýrčanov objavili neurotoxické symptómy a 355 z nich zomrelo. Vyplýva to z údajov troch nemocníc v oblasti Damasku, ktorým Lekári bez hraníc poskytujú svoju podporu. Medzi obeťami majú byť aj deti.

Z pacientov, ktorí dorazili do nemocníc 21. augusta, 355 zomrelo, oznámili dnes vo vyhlásení Lekári bez hraníc. Vypukli spory o to, kto viedol údajný útok nervovým plynom na povstalcami obsadenom predmestí Damasku. Podľa prvých správ aktivistov, o ktorých informovala agentúra Associated Press, pri ňom malo zomrieť vyše 130 ľudí.

Útok vyústil v požiadavky na jeho nezávislé vyšetrenie a obnovil úvahy o prípadnej medzinárodnej vojenskej intervencii, ak boli v Sýrii skutočne použité chemické zbrane. Protivládni aktivisti obviňujú z útoku toxickým plynom na východnom predmestí Damasku sýrsku vládu. Podľa nich sa počet obetí útoku pohybuje od 136 po 1300.

Režim prezidenta Asada a rebeli sa obviňujú navzájom

"Armádni hrdinovia, ktorí vchádzajú do tunelov teroristov, natrafili na chemické látky," uviedla dnes sýrska štátna televízia. Niektorí vojaci, ktorí sa do zásahu na damašskom predmestí Džúbar zapojili, vraj ohlásili dýchacie ťažkosti.

Opozičná Sýrska národná koalícia v dnešnom vyhlásení poprela použitie chemických zbraní a označila tvrdenia Asadovho režimu za "zúfalý pokus odviesť pozornosť od jeho opakovaných a systematických zločinov proti sýrskym občanom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu