Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Oficiálny počet obetí v Egypte stále stúpa: Slovákov zatvorili v rezortoch!

Násilie v Egypte si vyžiadalo tisíce mŕtvych Zobraziť galériu (10)
Násilie v Egypte si vyžiadalo tisíce mŕtvych (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 525 ľudí zahynulo podľa najnovšej oficiálnej bilancie v Egypte pri stredajších násilnostiach vyvolaných vládnym zásahom proti priaznivcom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího v Káhire. Oznámila to dnes agentúra AFP, podľa ktorej tvoria 421 obetí civilisti. Moslimské bratstvo však uvádza viac ako 2 600 mŕtvych. Stále platí varovanie slovenského ministerstva, že cestovanie do Egypta je na vlastné nebezpečenstvo. V krajine panuje výnimočný stav. Cestovné kancelárie v letoviskách okolo Červeného mora zrušili výlety do okolia.

Živé vysielanie egyptskej televízie z nepokojov v Káhire.

Podľa hovorcu egyptského ministerstva zdravotníctva Muhammada Fathalláha najvyšší počet obetí je z káhirského Námestia Rábiu al-Adavijju, kde mali prívrženci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího jeden zo svojich stanových táborov.

Ministerstvo uvádza, že tu zahynulo 61 ľudí, miestny spravodajca tlačovej agentúry AFP však predtým narátal najmenej 124 tiel. Ďalších 21 mŕtvych ministerstvu nahlásili z druhého tábora na Námestí egyptskej obrody (Mídán Nahadat Masr).

Na predmestí Hilván podľa ministerstva zahynulo 18 ľudí, zatiaľ čo zvyšok bilancie tvoria obete z iných provincií. Minister vnútra Muhammad Ibráhím medzitým vyhlásil, že medzi obeťami násilia je aj 43 policajtov. Ako uvádza televízia Al Arabiya, počas násilností zahynul aj kameraman britskej televízie Mick Dean (61) a dubajská reportérka Habiba Ahmed Abd Elaziz.

Mursího hnutie Moslimské bratstvo tvrdí, že stredajší zásah proti jeho prívržencom si vyžiadal až 2 600 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. Egypťanov pritom vyzýva na masové odsúdenie "masakry". Vláda na nepokoje vo viacerých častiach krajiny zareagovala vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v 14 z 27 provincií vrátane Káhiry.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nemenované zdroje z prostredia bezpečnostných síl pre AFP uviedli, že po zavedení opatrenia je situácia vo "všetkých oblastiach" pokojná. Krviprelievanie počas dňa odsúdili mnohé krajiny sveta vrátane Británie, Francúzska či Spojených štátov, ale aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Dnešná situácia

Dnes ráno panoval v egyptskej metropole podľa agentúry AFP napätý pokoj. Miestom, kde stál protestný tábor islamistov pri mešite Rábaa al-Adavíja vo štvrti Nasr, už prechádza doprava. Policajti okrem tábora Rábaaa al-Adavíja na severovýchode Káhiry zlikvidovali v stredu aj ďalší tábor vo štvrti Nahda v blízkosti káhirskej univerzity.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

 

Egyptské justičné orgány dnes o 30 dní predĺžili väzbu zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské štátne médiá. Mursí je od vojenského prevratu z 3. júla zadržiavaný na neznámom mieste pre podozrenie z podnecovania zabíjania demonštrantov a zo špionáže.

Pre nepokoje stúpla cena ropy

Cena ropy v stredu stúpla na štvormesačné maximum pre obavy z narušenia dodávok z Líbye a pre vystupňovanie napätia v Egypte. Septembrové dodávky londýnskej ropy Brent zdraželi o 38 centov a uzavreli na úrovni 110,20 USD za barel po tom, ako dosiahli nové štvormesačné maximum 110,30 USD za barel. Októbrové dodávky získali 34 centov a zdraželi na 108,82 USD za barel.

Cena septembrových dodávok ľahkej americkej ropy sa zvýšila o 2 centy na 106,85 USD za barel. Obchodovanie v priebehu dňa však bolo premenlivé a americká ropa najprv o viac ako 1 USD zlacnela. Do pozitívneho teritória sa dostala po správe amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA), podľa ktorej sa zásoby ropy v USA zmenšili o 2,8 mil. barelov.

Arabské štáty podporili krvavé zásahy

Krvavé zásahy egyptských bezpečnostných síl proti demonštrantom si v zahraničí našli aj svojich zástancov. Spojené arabské emiráty a Bahrajn ešte v stredu večer vyjadrili podporu súčasnému vedeniu Egypta, keď v samostatných stanoviskách vyhlásili, že postup voči podporovateľom zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího bol adekvátny.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Emiráty vyjadrili "pochopenie nad suverénnymi opatreniami egyptskej vlády", zatiaľ čo Bahrajn označil zásahy za snahu o "nastolenie mieru a stability". Oba štáty spoločne so Saudskou Arábiou a Kuvajtom ešte začiatkom júla privítali zosadenie Mursího a Egyptu prisľúbili v tomto smere aj finančnú pomoc. Jedným z mála arabských štátov, ktoré prvého demokraticky zvoleného prezidenta v Egypte podporili, bol Katar.

Egypt uzatvoril hraničný priechod s Gazou

Egypt uzavrel v stredu hraničný priechod v Rafahu s palestínskym pásmom Gazy vzápätí po násilnom rozohnaní stúpencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího v Káhire. Podľa agentúry AFP to dnes oznámil egyptský bezpečnostný činiteľ. Hraničný priechod využívajú hlavne stovky palestínskych pracovníkov, zamestnaných na Sinajskom polostrove.

Naše ministerstvo: Cesta do Egypta je na vlastné riziko

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje občanov, že v dôsledku operácie policajných jednotiek proti účastníkom okupačných štrajkov v egyptskom hlavnom meste došlo v stredu 14. augusta 2013 k výraznému zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Káhire. Strety polície a poriadkových síl s demonštrantami sa rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V nadväznosti na uvedený vývoj bol v celej krajine vyhlásený výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00 hodiny.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo v tejto súvislosti neodporúča cestovať slovenským občanom do Káhiry a ďalších väčších miest vrátane Alexandrie, Suezu, Luxoru. Občania SR, ktorí sa už v Egypte nachádzajú, by mali prejavovať maximálnu opatrnosť, zdržiavať sa vo svojich bydliskách, vyhýbať sa demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými. Taktiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek.

Situácia v letoviskách na pobreží Červeného mora (Šarm el Šejk v južnej časti Sinajského poloostrova a Hurgada, Safaga i Marsa Alam vo východnej časti kontinentálneho Egypta) je zatiaľ pokojná. Občania SR, ktorí dovolenkujú v uvedených lokalitách, by však mali byť obozretní a zdržiavať sa v hotelových areáloch. Zároveň upozorňujeme, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť.

Eskalácia násilia v dátumoch

28. júna - Začali zrážky medzi odporcami a priaznivcami Mursího; opozícia mu vyčíta islamizáciu krajiny a zlú ekonomickú situáciu.

3. júla - Armáda zbavila funkcie prezidenta Mursího; minister obrany Abdal Fatah Sisi oznámil, že Mursí nenaplnil očakávania národa. Bola pozastavená platnosť ústavy.

4. júla - Funkcia hlavy štátu prešla na predsedu ústavného súdu Adlího Mansúra, ktorý zložil prísahu.

8. júla 2013 - Prestrelka pri armádnom objekte v Káhire, kde bol zrejme zadržiavaný Mursí, si vyžiadala najmenej 57 obetí. Moslimské bratstvo vyzvalo po krvavom akte k povstaniu.

24. júla - Veliteľ armády a minister obrany Abdal Fatah Sisi vyzval Egypťanov, aby vyšli do ulíc, a dali tak armáde mandát zakročiť proti terorizmu a násiliu. Vodca Moslimského bratstva Muhammad Badi na to reagoval výzvou k manifestáciám.

27. júla - Násilnosti si vyžiadali desiatky mŕtvych; pri zrážkach medzi políciou a stúpencami Mursího len v Káhire zahynulo vyše 80 ľudí.

4. augusta - Abdal Fatah Sisi sa údajne stretol s islamskými predákmi, aby sa pokúsil nájsť východisko z krízy.

12. augusta - Egyptská justícia predĺžila o dva týždne väzbu zvrhnutému prezidentovi Mursímu.

13. augusta - V centre Káhiry sa stretli priaznivci zvrhnutého prezidenta Mursího so stúpencami vlády.

14. augusta - Pri vládnom zásahu proti stúpencom zvrhnutého prezidenta Mursího v Káhire aj v ďalších miestach zahynulo okolo 280 ľudí, viac ako 1400 bolo zranených. V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, rezignoval viceprezident Baradej.

Egyptský premiér obhajuje zákroky

Egyptské bezpečnostné sily nedovolia, aby sa v krajine konali ďalšie okupačné protesty proti zosadeniu bývalého prezidenta Muhammada Mursího. Po rozbití dvoch protestných táborov v Káhire, ktoré vyvolalo krvavé zrážky v krajine, to uviedol egyptský minister vnútra Muhammad Ibráhím.

Dočasný egyptský premiér Házim Babláwí obhajoval "neľahké" rozhodnutie nariadiť vypratanie protestných táborov v metropole s tým, že úrady nemali po neúspechu úsilia o dohodu inú možnosť ako zasiahnuť. Poďakoval zároveň polícii za zdržanlivosť pri akcii.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Požiadali sme bezpečnostné sily, aby konali so sebakontrolou, a ja by som sa rád poďakoval policajtom za ich mimoriadnu zdržanlivosť," uviedol Babláwí v televíznom vystúpení. "Štát musel konať, aby zaistil bezpečnosť a pokoj občanov... V tomto stave chaosu by nemohlo dôjsť k ekonomickému pokroku."

Viceprezident abdikoval

Vodca egyptských liberálov Muhammad al-Barádií odstúpi z funkcie viceprezidenta pre zahraničné vzťahy vo vláde vymenovanej po júlovom zosadení prezidenta Muhammada Mursího armádou. Svoje rozhodnutie v stredu oznámil v liste adresovanom dočasnému prezidentovi Adlímu Mansúrovi, ktorý získala tlačová agentúra AFP. Al-Barádií tak urobil po tom, ako bezpečnostné zložky tvrdo zasiahli proti Mursího prívržencom okupujúcim námestia v Káhire, pričom zahynulo najmenej 279ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia.

Zatkli viacerých lídrov Moslimského bratstva

Zástupcovia egyptských bezpečnostných síl podľa správy uviedli, že polícia zatkla dvoch popredných predstaviteľov bratstva, hovorcu tejto islamistickej organizácie i jej hlavného teológa. Vo väzbe skončil aj radikálny duchovný, ktorý má blízko k bratstvu.

Oficiálny počet obetí v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Traja zo zadržaných sú hľadaní prokuratúrou, ktorá ich chce vypočuť pre obvinenia z podnecovania násilností a spriahnutia s cieľom zabiť protestujúcich vyzývajúcich na odvolanie Mursího. Päticu mužov zadržali krátko po tom, ako polícia získala podvečer úplnú kontrolu nad druhým a väčším z protestných táborov v káhirskej štvrti Nasr City.

USA: Násilnosti v Egypte sú vážnym úderom pre mierové úsilie

Minister zahraničných vecí USA John Kerry odsúdil včerajšie násilie v Egypte, ktoré si vyžiadalo najmenej 278 obetí na životoch, ako aj obnovenie výnimočného stavu v krajine, ktorý sa podľa neho musí čo najskôr skončiť. Dočasné vedenie Egypta vyzval na zdržanlivosť a upokojenie situácie a apeloval na všetky strany, aby hľadali politické riešenie krízy, informovali tlačové agentúry Reuters a AP.

John Kerry
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Toto je kľúčový moment pre všetkých Egypťanov. Cesta k násiliu vedie len k väčšej nestabilite, ekonomickej pohrome a utrpeniu," povedal Kerry, ktorý predtým hovoril s egyptským ministrom zahraničných vecí Nabílom Fahmím, ako aj poprednými predstaviteľmi krajín Blízkeho východu.

USA zvažujú zrušenie vojenského cvičenia s Egyptom

Spojené štáty zvažujú odvolanie veľkého vojenského cvičenia s egyptskou armádou po tom, ako bezpečnostné sily pripravili o život desiatky ľudí počas útoku na tábor demonštrantov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si želal ostať v anonymite, bola možnosť zrušenia vojenského cvičenia s označením "Bright Star," ktoré sa koná každé dva roky témou rokovania na stretnutí tzv. "komisii zástupcov". V tej sa združujú druhí najdôležitejší predstavitelia kľúčových amerických bezpečnostných agentúr.

Rusko vyzýva na mier

Rusko včera vyzvalo všetky politické sily v Egypte, aby zachovávali zdržanlivosť a umiernenosť a riadili sa národnými záujmami. Ruské ministerstvo zahraničných vecí súčasne zdôraznilo, že demokratickú obnovu a reformy prínosné pre všetkých Egypťanov možno dosiahnuť dialógom a obnovením politického procesu, uviedla tlačová agentúra Sinchua.

Rusko počas dňa uzavrelo svoju konzulárnu sekciu v Káhire na dva dni s odvolaním sa na obavy o bezpečnosť v čase "nebezpečnej eskalácie domácej politickej krízy".

Násilie proti demonštrantom odsúdila aj Rada Európy

Rade Európy včera ostro odsúdila neprimerané použitie sily zo strany egyptskej polície pri zásahoch proti demonštrantom z tábora stúpencov bývalého prezidenta Muhamada Mursího a členov Moslimského bratstva.

"Som hlboko šokovaný neprimeraným použitím sily zo strany polície pri rozohnaní promursíovských zhromaždení v Káhire," uviedol predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Jean-Claude Mignon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu