Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svedectvá z násilia v Egypte: Všade bola krv, vyzeralo to ako vo vojnovej zóne!

Masaker v Káhire Zobraziť galériu (8)
Masaker v Káhire (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Raza Sajáh bol v stredu v Káhire svedkom krvavého násilia, ktoré má podľa dnešnej bilancie vyše 500 mŕtvych. "Nikdy v živote som nevidel toľko krvi. Bolo to hrozné - v porovnaní s minulými šiestimi týždňami, kedy sa konali prevažne pokojné protesty," povedal Sajáh stanici CNN.

"To, čo tu teraz vidíme, je začiatok veľmi dlhej a krvavej bitky, pri ktorej sa vláda a bezpečnostné sily budú snažiť získať kontrolu nad ulicou," oznámila reportérka CNN Arva Damonová.

Sajáh bol na zhromaždisku Rábaa al-Adavíja vo štvrti Nasr, ktorá sa popoludní podľa jeho slov podobala "vojnovej zóne". Nad miestami, kadiaľ na námestí postupovali policajné jednotky, sa zdvíhal čierny dym. Stúpenci zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího, ktorí na mieste šesť týždňov táborili, stáli čelom proti nim. Rozbíjali tehly, bolo počuť streľbu a vzduchom sa šíril slzný plyn. "Mnoho ľudí stratilo nervy. Videl som plačúce ženy, ľudia upadali do bezvedomia," opísal situáciu Sajáh.

Svedectvá z násilia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Masaker v Káhire
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Aj keď bol na mieste, nedokázal povedať, kto presne bojuje s kým. "Tunajší občania, ktorí nesúhlasia s Mursím, takže sú aj proti Moslimskému bratstvu a proti tým, ktorí tu demonštrovali, nemajú vo zvyku vyvolávať také bitky. Všade okolo sa strieľalo, často zjavne z automatických zbraní. Paľba prichádzala aj zo striech," pokračoval Sajáh. Za niekoľko hodín sa začali kopiť v improvizovanej ošetrovni na námestí telá ranených.

Medzi mŕtvymi v stredu boli aj dvaja novinári. Jedným z nich bol kameraman televízie Sky News Mick Dean, druhou dvadsaťšesťročná novinárka z denníka The Gulf News Habíba Ahmad Abdal Azizová. CNN dnes zverejnila jej poslednú SMS s matkou, ktorá zostala v Spojených arabských emirátoch, zatiaľ čo Azizová s otcom boli v Egypte.

"Je tu ohromný a vzrušený dav. Mami, modli sa za nás," poslala Habíba v jednom z posledných odkazov matke. "Odovzdávam vás Všemohúcemu," odpovedala jej matka zo SAE. "Pôjdem o chvíľu k tribúne. Sú tam tanky," poslala neskôr dcéra správu, ktorá bola zároveň jej posledným odkazom. Bola práve na námestí Rábaa al-Adavíja rovnako ako Sajáh. Žena bola práve na ročnej dovolenke, v emirátoch pracovala od roku 2011 aj pre týždenník Xpress. Je pôvodom z Egypta a prišla tam sláviť sviatok íd al-Fitr, ktorý skončil minulý týždeň.

Svedectvá z násilia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Masaker v Káhire
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Matka, ktorá sa márne pokúšala dcére volať, jej poslala novú SMS správu: "Bože, zverujem ti manžela Ahmada a dcéru Habíbu. Nech nemusíme smútiť po ani jednom z nich. Bože, daj im silu a pomáhaj im. Nech sú pevní pri dnešnom strete".

"Habíba, prosím, uisti ma. Volala som ti tisíckrát. Zlatko, hrozne sa bojím. Daj mi o sebe vedieť," napísala zúfalá matka v odkaze, ktorý už zrejme dcéra nečítala. Dovolala sa potom na poludnie. Telefón ale zdvihol niekto neznámy a povedal jej, že tá mladá novinárka je po smrti. Otec je v poriadku a matka s ďalšími tromi deťmi zamierila do Egypta.

"Najdesivejší boli ostreľovači. Ten zvuk guliek bol naozaj hrozivý," opísal fotograf na voľnej nohe Músáb Alšámí, ktorý bol pri tom, keď lekára, ktorý stál vedľa neho, trafila strela priamo do hlavy. "Ako bolo vidieť u väčšiny tiel v poľnej nemocnici, ľudí strelili buď do hlavy alebo do hrude," uviedol Alšámí, ktorý sa v tábore Mursího stúpencov v stredu pohyboval asi šesť hodín.

Ako vykreslil lekár z poľnej nemocnice Abdulláh Sajíd, každých desať minút prijímal nového zraneného. Zdravotníci podľa neho ošetrili stovky ľudí. Najviac bolo strelných zranení a zlomených končatín. Aj samotná nemocnica sa často stávala terčom paľby, čo dokazovalo rozsypané sklo všade po zemi. Útočili na ňu vraj ako ostreľovači, tak aj z vrtuľníkov.

Svedectvá z násilia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Svedectvá z násilia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Celá operácia sa skončila okolo siedmej hodiny večer, kedy miesto začali opúšťať poslední ľudia. Odchádzali ženy v čiernych nikáboch, muži s dlhými fúzmi, ale aj rodičia s deťmi, väčšina z nich si niesla tašky či vankúše. Množstvo ľudí malo oblečenie pokryté krvou, zranení boli vynesení na nosidlách, kolieskových kreslách aj v náručí svojich priateľov. Po tvárach im tiekli slzy.

Niektorí z protestujúcich sa schovali v mešite. Aj tá sa však stala terčom útoku ostreľovačov. "Strieľali všade okolo nás a použili aj slzný plyn," opísal Abdal Rahmán Ghozlán. Asi o hodinu neskôr sa vojaci dostali dovnútra a donútili všetky odísť.

Svedectvá z násilia v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu