Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Indonézii vybuchla sopka: Popol na pláži zabil dovolenkujúcu rodinu aj dve deti!

Sopka Rokatenda Zobraziť galériu (2)
Sopka Rokatenda (Zdroj: afp/getty images)

JAKARTA - Päť ľudí dnes zabil padajúci horúci popol zo sopky Rokatenda. Oznámila to agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady. Predstaviteľ vulkanologického inštitútu uviedol, že sopka, ktorá je opäť aktívna od vlaňajšieho 12. októbra, vybuchla dnes o 04.27 h miestneho času a začala chrliť popol až do výšky 2000 metrov.

Sopka leží na ostrovčeku Palu ležiacom v indonézskej provincii Nusa Tenggara Timur, ktorý je domovom 7000 ľudí. Rozžeravený popol a kamene zasypali tamojšu pláž a spôsobili smrť troch dospelých a dvoch detí.

Pred mesiacom nariadili úrady evakuáciu viac ako 3000 ľudí z najviac ohrozenej zóny okolo sopky, ale niektorí z nich sa vrátili do svojich domovov.
      
Indonézia sa rozkladá na množstve ostrovov ležiacich na tzv. Ohnivom kruhu, kde dochádza k 90 percentám všetkých zemetrasení na svete a je domovom 129 aktívnych sopiek.
      
Rokatenda alebo Paluweh je 875 metrov vysoký stratovulkán. Jeho najväčšia zaznamenaná aktivita sprevádzaná cunami a zemetrasením trvala od 4. augusta do 25. septembra 1928. Zatiaľ posledná významná erupcia nastala začiatkom februára 2013, keď oblak popola dosiahol výšku asi 4000 metrov a zničil časť úrody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu