Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragická udalosť: Po tisíc metrovom páde zahynul v Himalájach šéf českých horolezcov!

Tragická nehoda v Himalájach Zobraziť galériu (3)
Tragická nehoda v Himalájach

PAKISTAN - Prvovýstup na Gašerbrum I v Himalájach sa stal osudným pre predsedu Českého horolezeckého zväzu Zdenka Hrubého. Pokúšal sa o výstup po novej trase cez juhozápadnú stenu. Na expedícii bol s priateľom Markom Holečkom. Kvôli nešťastnej náhode padal takmer tisíc metrov do neznámej rokliny.

Zdeněk Hrubý (57) bol najskúsenejším českým horolezcom. Obidvaja horolezci absolvovali začiatkom tohtoročnej sezóny prvovýstup alpským štýlom na himalájsky 7349 metrov vysoký vrchol Talung v rámci projektu Never Stop Exploring.

Hrubý sa zrútil asi z kilometrového zrázu do rokliny, potvrdila Českému rozhlasu hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová: „Horolezec se zrútil do nejakej rokliny, padal asi 1000 metrov a trvalo dosť dlho, kým sa k nemu dostal ďalší člen výpravy. V podstate to bola nešťastná náhoda.“ 

Tragická udalosť v Himalájach
Zobraziť galériu (3)

Výprava na 8068 metrov vysoký vrchol Gašerbrum I bola druhou časťou projektu, ktorý chceli  horolezci tohto roku zakončit ďalším prvovýstupom alpským štýlom na Mount Foster (2105 m) v Antarktíde a zrealizovať tak prvý prechod tridsaťkilometrového hrebena Smith.

Horolezec Hrubý (57) vystúpil počas svojej kariéry na osem osemtisícovek vrátane práve Gašerbrumu I v roku 1997. O prvovýstup juhozápadnou stenou se pokúšal s Holečkom už v roku 2011. Neuspeli však kvôli Hrubého zdravotným problémom.  

Zatiaľ nie je jasné, či sa tentokrát dostali až na vrchol. Hrubý bol tiež na Mount Evereste, kde sa dostal do výšky 8650 metrov, na obávanej K2 bol vo výške 8000 metrov, do 8100 metrov vyliezol i na Kančendžengu. Rovnako sa pokúšal o výstup na Makalu.

V roku 2008 dostal spoločne s Radkom Jarošom hlavnú cenu Českého klubu fair play za záchranu dvoch poľských horolezcov, ktorí sa pri výstupe na himalájsku osemtisícovku Dhaulágiri dostali do ohrozenia života kvôli výškovej chorobe. Pri zostupe z vrcholu potom pomohli i dvom vyčerpaným španielskym horolezcom.

Hrubý, ktorý v minulosti pracoval i ako námestník  na ministerstve financií, po sobe zanechal ženu a dve deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu