Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výpoveď rušňovodiča z vlaku smrti: Toto je jeho obhajoba!

Francisco Jose Garzon Amo po nehode
Francisco Jose Garzon Amo po nehode (Zdroj: SITA)

MADRID - Rušňovodič rýchlovlaku, ktorý sa minulý týždeň vykoľajil pri španielskom meste Santiago de Compostela, tvrdí, že "nechápe", prečo nezačal včas brzdiť. Vyplýva to z výňatkov z jeho výpovede pred vyšetrujúcim sudcom, ktoré dnes zverejnil denník El País. Tragédia si vyžiadala 79 mŕtvych.

"Úprimne vám hovorím, že neviem. Nie som taký blázon, aby som nebrzdil," povedal podľa zápisu pri nedeľňajšom výsluchu rušňovodič Francisco José Garzón sudcovi Luisovi Alaezovi.

"Zapol ste brzdy?" spýtal sa vraj sudca. "Keď už bolo neskoro," odpovedal Garzón. "Než sa vlak prevrátil, aktivoval som všetko a videl, že sa to nepodarí."

"Nemal som vôbec čas. (...) Stále to nechápem," odvetil zdrvený muž na otázku sudcu, prečo neznížil rýchlosť vlaku skôr.

Podľa utorkového oznámenia najvyššieho súdu analýza čiernych skriniek, ktoré zaznamenávali činnosť rušňovodiča počas jazdy, ukázala, že Garzón išiel v čase nehody rýchlosťou 153 kilometrov za hodinu. V tej chvíli pritom telefonoval s človekom zo spoločnosti prevádzkujúcej španielske železnice Renfe.

Krátko pred tým, než vošiel vlak do ostrej zákruty vzdialenej asi tri kilometre od stanice v Santiagu de Compostela, sa súprava rútila rýchlosťou 192 kilometrov za hodinu. Tesne pred vykoľajením vlak začal brzdiť a spomalil na 153 kilometrov za hodinu. Podľa španielskych médií nie je jasné, či brzdu aktivoval rušňovodič, alebo sa spustila automaticky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu