Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z havárie rýchlovlaku by sa mal zodpovedať len strojvodca

Polícia vyšetruje rušňovodiča vykoľajeného vlaku
Polícia vyšetruje rušňovodiča vykoľajeného vlaku (Zdroj: SITA)

MADRID - Súd v španielskom Santiagu de Compostela v utorok zastavil konanie proti 22 predstaviteľom podniku ADIF spravujúceho železničnú infraštruktúru v krajine, ktorí mohli byť podľa vyšetrovateľov spoluzodpovední za nehodu vysokorýchlostného vlaku neďaleko miestnej stanice.

V súvislosti s udalosťou z 24. júla, ktorá si vyžiadala 79 mŕtvych a 140 zranených, tak pravdepodobne skončí na lavici obžalovaných len strojvodca súpravy. Ten už od začiatku priznáva, že počas prechádzania zákruty išiel vlak neprimeranou rýchlosťou, čo zrejme zapríčinilo jeho vykoľajenie a náraz do betónového múru.

Predbežne by mal čeliť obvineniu z viacnásobného usmrtenia z nedbalosti. Podľa utorňajšieho vyhlásenia súdu nič nenasvedčuje tomu, že k nehode mohli prispieť aj vypočúvaní predstavitelia štátneho podniku, medzi ktorými boli aj terajší a bývalí riaditelia.

Vlak z Madridu do mesta Ferrol sa vykoľajil počas prechádzania ostrou zákrutou na okraji Santiaga de Compostela známeho ako pútnické mesto.

Podľa záznamu z tachografu sa v tej chvíli pohyboval zhruba dvojnásobne vyššou rýchlosťou, ako bolo v danom úseku povolené. Nehoda poukázala na nedostatky železničných zabezpečovacích zariadení, ktoré tragickému zlyhaniu nedokázali zabrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu