Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zúfalý vodič vlaku smrti: Nemohol som zabrzdiť, chcem zomrieť!

Francisco José Garzón
Francisco José Garzón (Zdroj: SITA)

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Vodič vlaku, ktorý sa v stredu vo vysokej rýchlosti vykoľajil blízko španielskeho mesta Santiago de Compostela, si údajne bol vedomý nebezpečne vysokej rýchlosti a nutnosti súpravu brzdiť. Znížiť rýchlosť ale vraj nebolo možné. Španielskej televízii to dnes povedal jeden z miestnych ľudí, ktorý zraneného rušňovodiča sprevádzal po nehode na podporu Joint.

Rušňovodič Francisco José Garzón, ktorý je v policajnej väzbe vyšetrovaný pre podozrenie zo zabitia z nedbanlivosti, bol pri katastrofe zranený na hlave a má poranené rebrá. Keď ho jeden z miestnych dobrovoľníkov sprevádzal na ošetrenie,  Garzón mu povedal, že chce zomrieť. Údajne dodal, že "išiel príliš rýchlo" a "bolo treba brzdiť, ale nešlo to".

Vlak v nebezpečnej zákrute pred santiagskou stanicou viac ako dvojnásobne prekročil povolenú rýchlosť, vykoľajil sa a roztrieštil o betónový koridor. Počet mŕtvych sa dnes zvýšil zo 78 na 79, so zranením v nemocnici leží ďalších 70 ľudí, z ktorých stav 22 je vážny.

Päťdesiatdvaročný Garzón podľa policajtov zatiaľ odmieta vypovedať, jeho štvrtkový výsluch bol odložený na dnešok. Sudca by mal dnes rozhodnúť, či rušňovodiča oficiálne obviní, či ho prepustia na kauciu alebo obvinenia zbaví.

Rušňovodič údajne už predtým priznal, že vlak výrazne prekročil povolenú rýchlosť. Tento fakt podľa médií potvrdzujú aj prvé údaje získané z palubných záznamníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu