Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O Snowdenom osude rokuje tajná služba a FBI, Rusi ho vydať nechcú

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) rokuje s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) o osude bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý uviazol na moskovskom letisku. Informoval o tom v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ako však zdôraznil, Kremeľ do rokovaní o 30-ročnom Američanovi, ktorého v Spojených štátoch obvinili zo špionáže, zapojený nie je. Peskov uviedol, že prezident Vladimir Putin je odhodlaný nedovoliť, aby spor okolo Snowdena poškodil vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, bez ohľadu na to, ako sa situácia vyvinie. "Hlava štátu vyjadrila pevné odhodlanie nedovoliť to," povedal hovorca novinárom. Zopakoval tiež postoj Ruska, že "nikoho nevydali, nevydávajú a ani nebudú vydávať".

Rusko odmieta vydať Snowdena, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, do Spojených štátov. Momentálne sa už vyše mesiaca nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady však nemôže opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Krajina momentálne zvažuje jeho žiadosť o dočasný azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu