Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezident Zeman vymenoval takmer 20 veľvyslancov

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Menovacie listiny takmer 20 veľvyslancov ČR podpísal dnes v Prahe český prezident Miloš Zeman. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Z informácií, ktoré priniesli české médiá s odvolaním sa na ministra zahraničných vecí Jana Kohouta, vyplýva, že noví diplomati sa môžu chystať na posty napríklad v Dánsku, Poľsku, Portugalsku, ale aj v mimoeurópskych štátoch, ako napríklad v Brazílii alebo Nigérii.

Rokovania medzi Pražským hradom a ministerstvom zahraničných vecí však budú pokračovať a v ďalšej skupine diplomatov by sa mohli týkať i Slovenska, konkrétne vyslania niekdajšej prvej dámy ČR Livie Klausovej na veľvyslanectvo do Bratislavy. Tak ako o nej však Kohout nechcel dnes nič bližšieho uviesť ani o pravdepodobnom pôsobení Vladimíra Remeka na poste mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca ČR v Rusku. Súčasný europoslanec za KSČM však podľa informácií Českej televízie túto ponuku už prijal.

Šéf českej diplomacie už minulý týždeň v rozhovore nepoprel, že Lívia Klausová, rodáčka zo Slovenska, zamieri s najväčšou pravdepodobnosťou na post veľvyslankyne ČR na Slovensku, aj keď jej kandidatúru priamo nepotvrdil ani nevyvrátil.

Na margo skorších vyjadrení prezidenta Miloša Zemana i premiéra Jiřího Rusnoka, ktorý vyslovil súhlas s jej vyslaním do SR, Kohout povedal: "To sú ich preferencie. Nie je to na základe materiálov, ktoré by som im poskytol ja....Vo funkcii som ešte len pár dní. Ide o niekoľko desiatok mien. Ale vzhľadom na zákon o utajovaných skutočnostiach nebudem poskytovať žiadne mená - až do poskytnutia agrémant, to znamená súhlasu prijímajúcej krajiny. Pokiaľ ide o moju predstavu o (budúcich veľvyslancoch), jasno mám vo viacerých oblastiach," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu