Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Schválené: Veľvyslankyňou na Slovensku bude Klausová

Livia Klausová
Livia Klausová (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vláda ČR premiéra Jiřího Rusnoka, ktorá nemá dôveru parlamentu, už na post veľvyslankyne na Slovensku schválila Liviu Klausovú, napísal dnes spravodajský server Lidovky.cz.

Predtým totiž všetko nasvedčovalo tomu, že Klausová si na svoju odmenu za podporu Miloša Zemana v prezidentskej kampani bude musieť počkať. Teraz sa však ukázalo, že všetko je inak. Rusnok minimálne zahmlieval, keď minulý týždeň vyhlásil, že jeho kabinet bez dôvery už nových veľvyslancov schvaľovať nebude, komentuje webové vydanie denníka Lidové noviny.

O najdiskutovanejšom mene vláda už rozhodla dávno predtým. Klausovú tak od vymenovania za veľvyslankyňu delí už len niekoľko formalít a podpis Miloša Zemana.

Vláda o Livii Klausovej rozhodla 31. júla. Program z toho dňa uvádza ako jeden z bodov "Návrh na zmeny vo funkciách vedúcich zastupiteľských úradov v hodnostiach mimoriadnych a splnomocnených veľvyslancov Českej republiky," konštatujú Lidovky.cz.

V následnom zápise z rokovania vládneho kabinetu sa možno dočítať: "Vláda prerokovala materiál predložený ministrom zahraničných vecí a prijala uznesenie č. 582/V. Z 13 prítomných členov vlády hlasovalo za 13." Viac verejný zápis neobsahuje. 

Prerokúvanie nových veľvyslancov patrí vzhľadom na diplomatické zvyklosti do režimu utajenia. Medzi schválenými veľvyslancami bolo aj Klausovej meno. "Poprieť to nemôžem," uviedol pre Lidové noviny pod prísľubom prísnej anonymity jeden z ministrov, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil. 

Oficiálne nikto z členov vlády zasadanie kabinetu komentovať nechcel. Minister zahraničných vecí ČR Jan Kohout, ktorý návrhy na nových veľvyslancov predkladal, na otázky nereagoval. Podľa všetkého sa medzi novými veľvyslancami objavuje aj meno Vladimíra Remeka, ktorý by mal obsadiť veľvyslanecký post v Moskve, dodávajú Lidovky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu