Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Znásilnená Nórka, uväznená za mimomanželský sex, dostala milosť

Marte Deborah Dalelv
Marte Deborah Dalelv (Zdroj: Facebook)

DUBAJ - Dvadsaťštyriročná nórska návrhárka interiérov Marte Deborah Dalelvová, ktorá v marci úradom v Dubaji nahlásila svoje znásilnenie a následne ju odsúdili na 16 mesiacov väzenia za mimomanželský sex, oznámila, že jej trest zrušili a môže slobodne opustiť krajinu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

"Som veľmi, veľmi šťastná," uviedla Dalelvová pre AP. "Som taká natešená," zopakovala žena, ktorá pracovala pre firmu v Katare navrhujúcu interiéry a v Dubaji bola na pracovnom stretnutí, keď ju údajne znásilnil kolega. Nórka tiež oznámila, že generálna prokuratúra jej v nedeľu vrátila pas.

Nórka povedala, že v marci ju znásilnil kolega, ale keď to išla oznámiť polícii v Dubaji, zadržali ju a obvinili. V stredu 17. júla ju dokonca súd odsúdil za mimomanželský sex a poslal do väzenia.

Žena v predchádzajúcich dňoch svoj prípad zverejnila, aby upozornila na riziká islamom ovplyvneného právneho systému v Dubaji, bohatom mestskom štáte v Spojených arabských emirátoch (SAE) v Perzskom zálive. Dalelvová v rozhovore pre agentúru AP ešte v piatok 19. júla povedala, že nemieni mlčať, kým súd neprerokuje jej odvolanie voči rozsudku.

Nórka poskytla interview viacerým médiám, aby vytvorila nátlak na dubajské úrady a ukázala pravú tvár mestského štátu, ktorý má povesť kozmopolitného centra.

Jej prípad vyvolal pobúrenie na Západe a medzi obhajcami ľudských práv. Poukázal však tiež na čoraz väčší rozpor medzi priateľskou prozápadnou atmosférou v Spojených arabských emirátoch (SAE) a ich právnym systémom.

Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide napísal na sociálnej sieti Tiwtter: "Marte prepustili! Vďaka každému, kto pomáhal." Eide povedal pre nórsku tlačovú agentúru NTB, že Dalelvovej pomohol záujem medzinárodných médií a opatrenia nórskej diplomacie a že Nórku prepustili na odvolanie.

"Spojené arabské emiráty a Dubaj sú rýchlo sa meniacou spoločnosťou. Toto rozhodnutie nebude mať vplyv len na Marte Dalelvovú, ktorá môže odcestovať domov, ak si to želá, ale takisto poslúži ako budíček v súvislosti s právnym stavom v mnohých ďalších krajinách," dodal Eide.

Nórsky premiér Jens Stoltenberg na Twitteri napísal: "Som šťastný, že Marte omilostili a že je znovu slobodnou ženou!" Dalelvová uviedla, že má v pláne čoskoro zo SAE odísť, ale "najprv sa musí poďakovať niekoľkým výnimočným ľuďom" - napríklad miestnym organizáciám, ktoré ju podporovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu