Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tehotnú Sudánku odsúdili na trest smrti, rodila spútaná v reťaziach ako zviera

Daniel Wani a Meriam Ishagová
Daniel Wani a Meriam Ishagová (Zdroj: huffpost.com)

CHARTÚM – Súdánka odsúdená na trest smrti za konverziu na kresťanstvo mala pri pôrode nohy spútané v reťaziach. Podľa on-line vydania britského denníka The Telegraph to uviedol jej manžel.

Maya, ako sa jej novonarodené dievčatko volá, prišla na svet už v utorok. Až teraz však vyšli najavo podmienky pôrodu.

Daniel Wani, manžel odsúdenej, vyjadril radosť nad narodením svojho druhého potomka a zároveň zdesenie nad tým, že úrady trvali na tom, aby jeho manželka porodila vo väzenskej nemocnici a navyše spútaná v reťaziach. Súd dospel k rozsudku nad 27-ročnou Meriam Ishagovou 15. mája. Dostala možnosť vrátiť sa k islamu, ale odmietla to. Usmrtená má byť obesením. Výkon trestu bude však vraj najmenej o dva roky odložený, aby sa žena mohla starať o novonarodené dieťa.

Meriam sa narodila v rodine moslimského otca. Na svoju obhajobu vyhlásila, že ju matka vychovala ako ortodoxnú kresťanku, lebo otec s nimi údajne nežil. Zatknutá bola už v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo neuznáva jej sobáš s kresťanom za právoplatný. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery. Od februára je s ňou v cele aj jej prvé dieťa - 20-mesačný syn.

Veľvyslanectvo západných krajín a ochrancovia ľudských práv rozsudok kritizovali, pod petíciu organizácie Amnesty International žiadajúcu jeho zrušenie sa podpísalo asi 660.000 ľudí. Sudán ochrancov ľudských práv na svoje územie od roku 2005 nepúšťa.

Sudán sa riadi islamským právom šaríja, okolo 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu