Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Silné zemetrasenie v Číne: Najmenej 75 obetí!

Záchranári prehľadávajú sutiny po silnom zemetrasení
Záchranári prehľadávajú sutiny po silnom zemetrasení (Zdroj: SITA)

LAN-ČOU - Najmenej 75 ľudí zahynulo a ďalších približne 450 utrpelo zranenia pri silnom zemetrasení, ktoré dnes ráno zasiahlo provinciu Kan-su na severozápade Číny. Informovali o tom štátne médiá.

Epicentrum zemetrasenia ležalo neďaleko mesta Ting-si v regióne hôr, púští a pasienkov, na čínske pomery redšie obývanom. V dvoch miestnych okresoch však zničilo stovky a poškodilo ďalšie tisíce domov. Z postihnutej oblasti hlásili poškodené cesty, zvalené stĺpy elektrického vedenia či prerušené telekomunikačné spojenia.

Čínske seizmologické centrum oznámilo, že hlavné zemetrasenie o 7.45 h miestneho času (1.45 h SELČ) malo magnitúdu 6,6 a nasledovali po ňom dotrasy, z ktorých najsilnejší dosiahol magnitúdu 5,6. Geologický ústav USA (USGS) uvádzal magnitúdu 5,9. K zemetraseniu došlo v malej hĺbke, podľa rôznych zdrojov od šesť do 20 kilometrov, čo mohlo zvýšiť jeho ničivú silu.

Otrasy pocítili aj v provinčnej metropole Lan-čou 177 kilometrov severne, no aj v meste Si-an, vzdialenom 400 kilometrov východne.

Prístup záchranárov k epicentru sťažovali zosuvy bahna a kameňov, ktoré blokovali cesty. Do postihnutej oblasti už vyslal pomoc aj čínsky Červený kríž. Naliehavosť pomoci zvyšujú predpovede silných dažďov v regióne neskôr v priebehu týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu