Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krvavé demonštrácie v Egypte: O život prišlo niekoľko priaznivcov Mursího!

Protesty proti zvrhnutiu prezidenta Mursího
Protesty proti zvrhnutiu prezidenta Mursího (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Dvaja priaznivci zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího boli dnes zabití a niekoľkí ďalší utrpeli zranenia, keď sa chceli dostať do klubu republikánskej gardy v Káhire, kde zosadeného prezidenta momentálne zadržiavajú. Informoval o tom reportér agentúry Sinchua priamo z miesta deja.

Demonštranti vyjadrujúci podporu Mursímu protestovali dnes na rôznych miestach Egypta. V meste Damanhúr v guvernoráte Buhajra, približne 160 kilometrov severozápadne od Káhiry, sa pri potýčkach medzi Mursího priaznivcami a odporcami zranili vyše dve desiatky ľudí.

Na námestí muslimskej svätice Rábíje Adawíje v káhirskej štvrti Mádínát Nasr (Nasr City) sa tisíce promursíovských protestujúcich zišli na demonštráciách, ktoré nazvali "odmietnutie".

Skupina s názvom Front 30. júna, zahrňujúca rôzne politické sily zamerané proti zvrhnutému prezidentovi Mursímu, vyzvala zase ľudí, aby sa zhromaždili na káhirskom námestí Tahrír na veľkej manifestácii s cieľom udržiavať pri živote demonštrácie takého charakteru, aké sa začali 30. júna a viedli k Mursího zosadeniu.

Egyptské ozbrojené sily zbavili Mursího funkcie v stredu tento týždeň po niekoľkých dňoch masových protestov proti nemu. Ako dôvod uviedli "chabý výkon" vo funkcii za celý čas, čo bol od vlaňajšieho júna prezidentom. Riadením krajiny poverili na prechodné obdobie predsedu ústavného súdu Adlího Mansúra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu