Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Demonštrácie v Egypte zlacneli dovolenky: Aké nebezpečenstvo hrozí turistom?

Pyramídy sa nachádzajú neďaleko Káhiry. Tá momentálne nie je bezpečná. Zobraziť galériu (2)
Pyramídy sa nachádzajú neďaleko Káhiry. Tá momentálne nie je bezpečná. (Zdroj: arch2o.com)

BRATISLAVA/KÁHIRA - Dlhotrvajúce nepokoje v Egypte, ktoré vyvrcholili vojenským prevratom, zasiali pochybnosti o tom, či je tento rok dovolenka v Egypte dobrým nápadom. Zmenu v nálade turistov si všimli aj cestovné kancelárie, ktoré začali výrazne zlacňovať zájazdy do Egypta.

Dovolenkové strediská sú poväčšine bezpečné. Káhira však nie a legendárne pyramídy tak zatiaľ zostávajú pre turistov nedostupné. O tom, či je Egypt momentálne bezpečný, aká v ňom vládne atmosféra a ktorým miestam je lepšie sa vyhnúť, sme sa zhovárali s Borisom Gandelom, hovorcom ministerstva zahraničných vecí.

Boris Gandel, hovorca Ministerstva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MZVaEZ SR)

Aká je aktuálna situácia v Káhire, kde sídli naša ambasáda?

Situácia v Káhire sa s príchodom Ramadánu mierne upokojila, pokračujú však demonštrácie a protesty. Bezprostredné okolie zastupiteľského úradu je momentálne pokojné, prechod po uliciach je možný v prípade nevyhnutných presunov. V širšom okolí, napr. okolie ZOO, Botanickej záhrady, Káhirskej univerzity, sú však niektoré cesty zablokované. Na viacerých miestach Káhiry sú umiestnené vojenské vozidlá.

Ministerstvo  aj naďalej odporúča slovenským občanom, ktorí sa v Egypte nachádzajú, aby sa vyhýbali verejným zhromaždeniam, prejavovali maximálnu opatrnosť a urýchlene opustili miesta, na ktorých dochádza k potýčkam medzi miestnym obyvateľstvom. Pripomíname, že je potrebné rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek alebo armády. Zároveň odporúčame nefotografovať protestné zhromaždenia, hliadkujúcich ozbrojených vojakov alebo policajtov.

Je Káhira ešte stále pre turistov nebezpečná?

Vzhľadom na pretrvávajúce a plánované demonštrácie a momentálne nepredvídateľný vývoj naďalej odporúčame slovenským občanom vyhnúť sa Káhire, ako aj iným veľkým mestám.

Ako dnes vyzerá bežný deň, alebo bežná noc v egyptskej metropole?

Momentálne je atmosféra v Káhire ovplyvnená pôstnym mesiacom Ramadán, ktorý začal 10. júla. Ulice sú cez deň pokojnejšie, večer sa moslimovia schádzajú pri prerušení pôstu po západe Slnka.

Sú v krajine aj iné obľúbené miesta, ktoré aktuálne nie sú bezpečné pre turistov (Luxor, Hurghada, Údolie Kráľov, Asuan....)

Naďalej platí odporúčanie ministerstva pre slovenských občanov nezúčastňovať sa na fakultatívnych výletoch mimo turistických stredísk. V samotných strediskách na pobreží Červeného mora je situácia pokojná, avšak pohyb mimo rezortov je na vlastné riziko. Pri presunoch medzi hotelmi a letiskami je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín pre prípad zdržania spôsobeného zablokovaním cesty alebo policajnými kontrolami.

Neodporúčame návštevu Alexandrie a iných väčších miest, kde sa tiež pravidelne konajú demonštrácie, vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu dôrazne neodporúčame cestovať do oblasti severného Sinaja a všetkých prihraničných oblastí vrátane turistického centra v Tabe. Bezpečné sú letoviská v Šarm el Šejch.

Obmedzuje sa zlá nálada Egypťanov len proti ich politikom, alebo je miestami cítiť aj odpor voči cudzincom zo Západu, alebo islamský extrémizmus?

Negatívne prejavy voči turistom sme nezaznamenali. Egypťania, ktorí podporovali odchod prezidenta Mursího, sú so zmenou spokojní. 

Môžeme dovolenkové strediská považovať za bezpečné?

V samotných strediskách na pobreží Červeného mora (juh Sinajského polostrova a východnej časti Egypta, provincia Red Sea) je situácia pokojná, avšak pohyb mimo rezortov je na vlastné riziko.

Ministerstvo odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Egypta využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Napriek uvedeným odporúčaniam upozorňujeme, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť. Vzhľadom na vývoj situácie v Egypte nemožno vylúčiť zhoršenie dostupnosti konzulárnej pomoci zo strany zastupiteľského úradu v Káhire.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu