Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fotograf (†26) nafilmoval vlastnú smrť: Takto ho zastrelil egyptský vojak!

Ahmeda Samir Assema zasiahla guľka ostreľovača. Zobraziť galériu (2)
Ahmeda Samir Assema zasiahla guľka ostreľovača. (Zdroj: youtube, daily mail)

KÁHIRA - Mladý egyptský fotograf Ahmed Samir Assem je jednou z obetí pondelňajších nepokojov v Káhire, ktoré si vyžiadali vyše 50 mŕtvych a 400 zranených. Počas nakrúcania pri budove Republikánskej gardy ho trafil do čela vojak strieľajúci do davu. Reportér svoje posledné okamihy pred smrťou zaznamenal.

Egyptská armáda zo zodpovednosti za incident obvinila "teroristickú skupinu", ktorej členovia sa pokúsili preniknúť do sídla Republikánskej gardy. Jej úlohou je najmä chrániť bezpečnosť v metropole vrátane prezidenta, vládnych inštitúcií a strategických objektov.

Moslimské bratstvo zase uviedlo, že armáda začala strieľať do islamistických demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na ranných modlitbách pred vojenskými kasárňami, kde zadržiavajú zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

Úrad dočasného egyptského prezidenta Adlího Mansúra vyjadril "hlbokú ľútosť" nad obeťami násilia. Jednou z nich je aj fotograf na voľnej nohe Ahmed Samir Assem, ktorý robil pre noviny Al-Horia Wa Al-Adala.

Ahmed Samir Assem
Zobraziť galériu (2)
Ahmed Samir Assem  (Zdroj: youtube, daily mail)


"Okolo šiestej ráno vstúpil do mediálneho centra muž s fotoaparátom celým od krvi a povedal nám, že jeden z našich kolegov bol zranený," povedal Ahmed Abu Zeid, editor novín, kde mladík pracoval, v rozhovore pre The Daily Telegraph.

"Asi o hodinu neskôr som dostal správu, že Ahmeda pri fotografovaní alebo natáčaní incidentu na vrchole budov trafil do čela ostreľovač. Ahmedov fotoaparát bol jediný, ktorý zachytil celú udalosť od prvého okamihu. Začal nakrúcať od začiatku modlitby a na videu môžete vidieť desiatky obetí," dodal Abu Zeid.

Vo fotoaparáte sa však našli aj posledné zrnité zábery vojaka, ktorý napokon namieril zbraň na Assema a vystrelil. Tam sa podľa portálu dailymail.co.uk záznam končí.

Fotograf zabitý v Egypte

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu