Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Europoslanci: EÚ by mala rýchlo a účinne reagovať na prírodné katastrofy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rámci prebiehajúceho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu požiadali EÚ o rýchlejšiu reakciu na prírodné katastrofy.

Obete prírodných katastrof musia dostať finančnú pomoc rýchlejšie a reakcia zo strany Európskej únie musí byť účinnejšia. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu (3.7.) schválil europarlament. Poslanci zároveň vyzvali na uvoľnenie prostriedkov z Európskeho fondu solidarity (EFS) pre oblasti štátov EÚ, postihnuté nedávnymi povodňami.

Poslanci uznesenie schválili po predošlej utorkovej rozprave o prírodných katastrofách reagujúcej na ničivé povodne, ktoré koncom mája a začiatkom júna zasiahli najmä Nemecko, Rakúsko a Česko, ale aj Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

Uznesenie, ktoré podporila väčšina politických skupín v EP, vyjadruje solidaritu s obeťami a oceňuje regionálnu spoluprácu medzi členskými štátmi počas povodní. Poslanci v snahe pomôcť rýchlej obnove postihnutých oblastí požiadali Európsku komisiu (EK), aby zabezpečila urýchlene vyplácanie finančnej pomoci z EFS členským štátom, ktoré o ňu požiadajú.

Parlament okrem toho vyzval EK na zjednodušenie pravidiel fungovania fondu solidarity tak, aby v budúcnosti bolo možné uvoľniť platby pre postihnuté oblasti ihneď po tom, ako členský štát o pomoc požiada.

Poslanci počas rozpravy pripomenuli, že medzi nedávne prírodné katastrofy, ktoré postihli Európu, patria veľké povodne z roku 2002 a 2010, sucho a lesné požiare v roku 2006 či masívne zosuvy pôdy na Madeire v roku 2010.

V ktorýkoľvek rok prebiehajúceho rozpočtového obdobia môže byť z EFS uvoľnená na pomoc postihnutým oblastiam až jedna miliarda eur. Táto suma bude od roku 2014 znížená na polovicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu