Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gašparovič: Jadrové elektrárne netreba likvidovať, ale lepšie zabezpečiť

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

VISLA - Prezidenti štátov Vyšehradskej štvorky (V4) našli na dvojdňovom summite v poľskej Visle konsenzus v oblasti jadrovej energetiky a zhodli sa na tom, že ju nemôžu úplne zamietnuť. Na tlačovej konferencii po rokovaní hláv štátov V4 s prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom to dnes povedal prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič.

"Dnes je móda, že všetko, čo je z jadra, je zlé. Zhodli sme sa na tom, že nemôžeme ortodoxne jadro zamietnuť. Investície, ktoré by sme mali venovať do likvidovania jadrových elektrární by boli oveľa lepšie využité, keby sme ich investovali do vedy a výskumu pre ďalšie zlepšenie ochrany a bezpečnosti týchto elektrární. Aj v tejto oblasti môže V4 zohrať pomerne vážnu úlohu," skonštatoval slovenský prezident.
      
Ústrednou témou summitu bola stredoeurópska kohézia v infraštruktúrnej a ľudskej dimenzii. Prezidenti diskutovali o dlhodobej perspektíve posilňovania integrácie a kohézie v rámci V4 v sektoroch energetiky, bezpečnosti, dopravnej infraštruktúry a občianskej mobility. Ďalej hovorili aj o spolupráci vo vojensko-bezpečnostnej oblasti s možnosťou vytvorenia spoločnej bojovej skupiny V4 do roku 2016. "S plným uspokojením sme mohli skonštatovať, že V4 získava stále väčší význam a zohráva stále dôležitejšiu úlohu v rámci regionálnej, ale i celoeurópskej politiky," skonštatoval poľský prezident Bronislaw Komorowski na margo ročného predsedníctva V4, ktoré 1. júla prevzal maďarský prezident János Áder.
      
Maďarsko bude podľa neho pokračovať v riešení tém, ktoré sa netýkajú len krátkeho obdobia predsedníctva, ale prechádzajú z jedného obdobia predsedníctva na druhé. "Existuje niekoľko problémov, ako napríklad spolupráca v doprave, energetike, plyne. Hovorili sme aj o povodniach a prírodných či priemyselných katastrofách. Je otázka, či je Európa pripravená na ochranu. A my sme povedali, že nemáme takú ochranu. Česko, Slovensko a Poľsko sa pripojili a máme nových spojencov. V ďalších mesiacoch o tom budeme hovoriť v rôznych inštitúciách EÚ, Európskej komisie a potom budeme môcť hovoriť o konkrétnych návrhoch a riešeniach," uviedol maďarský prezident.
      
Prezidenti V4 podľa Gašparoviča deklarovali aj podporu asociačným rokovaniam Ukrajiny a záujem o ich úspešné zavŕšenie na novembrovom summite vo Vilniuse. "Máme veľký záujem, aby Ukrajina bola úspešná a veľmi tomu chceme napomôcť. V dobrej viere, že to skončí tak, ako si myslíme. Pán prezident nás dnes ubezpečil aj svojimi názormi na to, ako do budúcna chce v niektorých ošemetných veciach rozhodnúť," doplnil Gašparovič.
      
Podporu Ukrajine vyjadril aj prezident Českej republiky Miloš Zeman. "Som veľmi rád, že som už dvakrát dostal od prezidenta Janukoviča pozvanie na Ukrajinu. Moja cesta je plánovaná v októbri tohto roka, teda zhruba mesiac pred vilniuským summitom. A veríme, že aj táto cesta svojou malou troškou prispeje k nášmu spojenectvu a k našej spolupráci," dodal Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu