Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Posledný telefonát z Hory smrti: Na tábor zaútočili ozbrojenci, kolegovia sú mŕtvi!

V tábore okrem Zhangových kolegov popravili aj Slovákov Petra Šperku a Antona Dobeša Zobraziť galériu (4)
V tábore okrem Zhangových kolegov popravili aj Slovákov Petra Šperku a Antona Dobeša (Zdroj: best-news.us, pakimag.com)

ISLAMABAD - Svedok prehovoril o krutej poprave. Čínskemu horolezcovi Zhang Jingchuanovi sa podarilo prežiť ozbrojený útok pri hore Nanga Parbat, pri ktorom pakistanskí militanti postrieľali 10 zahraničných horolezcov. Práve on do tábora pri Hore smrti zavolal pomoc a zahraničné média teraz zverejnili obsah telefonátu, v ktorom opísal ako prebiehala hrôzostrašná poprava horolezcov.

Radikáli v uniformách pakistanských polovojenských jednotiek sa dostali do tábora pod horou Nanga Parbat tak, že najprv uniesli dvoch miestnych sprievodcov a nariadili im, aby ich zaviedli niekam, kde bývajú zahraniční turisti. Museli tak prejsť minimálne 20-hodinovú cestu pešo alebo na osloch. Keď dorazili na miesto, horolezcom pobrali pasy, zviazali ich, zaviazali im oči a donútili kľaknúť si.

Práve v tej chvíli sa jednému z čínskych horolezcov Zhang Jingchuanovi vďaka skúseností z armády podarilo vyslobodiť a odplaziť do rokliny, odkiaľ s čakanom v ruke sledoval popravu kolegov. Ozbrojenci horolezcov bez akýchkoľvek otázok strieľali jedného za druhým do hlavy, na čo sa mohol Zhang len bezmocne prizerať. Keď bolo po všetkom, vytiahol satelitný telefón, ktorý sa mu podarilo ukoristiť, a zavolal pomoc.

"Ihneď upozornite ambasádu, náš tábor napadli ozbrojenci, Yang je mŕtvy," znel posledný telefonát, v ktorom Zhang opísal hrôzu v tábore a dodal, že všetci jeho kolegovia sú mŕtvi. Čínske úrady ihneď zalarmovali pakistanskú políciu a tá nakoniec Zhanga z tábora vyslobodila.

Zhang po príchode z tábora hrôzy.
Zobraziť galériu (4)
Zhang po príchode z tábora hrôzy.  (Zdroj: int)

Jeho dvaja kolegovia však už toľko šťastia nemali, spolu s dvoma Slovákmi, troma Ukrajincami, jedným Nepálčanom, Američanom čínskeho pôvodu a Pakistancom sa stali obeťami s najväčšou pravdepodobnosťou teroristického útoku. Yang a Rao boli podľa ich kolegov úžasnými horolezcami a ešte lepšími priateľmi. "Milovali hory, pravdivo a hlboko," povedal jeden z nich.

Zhangovi kolegovia, ktorí neprežili. Yang Chunfeng Qianjiang a Rao Jianfeng Evening
Zobraziť galériu (4)
Zhangovi kolegovia, ktorí neprežili. Yang Chunfeng Qianjiang a Rao Jianfeng Evening  (Zdroj: best-news.us)

Ďalší si zaspomínal na jeden z výstupov, ktorý absolvoval s horským vodcom Yangom. "Jeho zmysel pre profesionalitu a zodpovednosť na mne zanechala hlboký dojem". Krutú smrť, akou zomreli, si podľa nich nezaslúžili nikto. "Skutočnosť, že nezomreli pri horolezeckej nehode, ale počas teroristického útoku náš smútok znásobuje," dodal na záver horolezec Chen.

Telá obetí previezli do Islamabadu, kde už 9 z 10 identifikovali. Bolo potvrdené, že medzi nimi bol aj jeden Slovák, posledné telo zatiaľ ostáva neidentifikované. K útoku sa prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh, ale aj Taliban, ktorý chcel zabitím cudzincov svetu odkázať, aby boli ukončené útoky amerických bezpilotných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu