Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katastrofické záplavy a zosuny pôdy v Indii: Zahynúť môže až 8000 ľudí!

Záplavy v Indii
Záplavy v Indii (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ – Tisíce ľudí mohli zahynúť pri záplavách a zosuvoch pôdy v hornatom severoindickom štáte Uttarákhand, obávajú sa miestne úrady. Na záchranu stále čaká najmenej 10.000 ľudí v desiatkach miest a dedín.

Štátna vláda hlásila už vyše 1 000 obetí na životoch. Niektorí miestni predstavitelia odhadujú, že počet mŕtvych môže narásť na 6 500 či dokonca 8 000, ak sa záchranári nedostanú k uviaznutým ľuďom, informovali dnes televízia al-Džazíra a tlačová agentúra Sinchua.

Armáda musela v nedeľu pozastaviť záchranné lety vrtuľníkov vzhľadom na hustú hmlu v himalájskom regióne, kde štvordňové nepretržité dažde minulý týždeň spôsobili početné náhle záplavy. V oblasti predpovedajú na najbližšie dni ďalšie výdatné zrážky, pričom záchranné práce ochromili dnes nové zosuvy pôdy.

Úrady medzitým - vzhľadom na obavy z epidémie z rozkladajúcich sa tiel - pripravujú v povodňami spustošenom hinduistickom posvätnom meste Kédárnáth hromadnú kremáciu.

Uttarákhand je obľúbeným cieľom hinduistických pútnikov, ktorých prekvapili skoré monzúnové dažde v regióne, kam obvykle prichádzajú až koncom júna. Od minulého týždňa evakuovali z postihnutých hornatých oblastí v rámci dosiaľ najväčšej záchrannej operácie indických ozbrojených síl už vyše 80 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu