Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Indiu trápia monzúnové dažde: O život prišlo až tisíc ľudí!

Záplavy v Indii Zobraziť galériu (5)
Záplavy v Indii (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Až 1000 ľudí mohlo prísť o život v dôsledku prudkých monzúnových dažďov a následných povodní a zosuvov pôdy, ktoré zasiahli severnú Indiu. Desaťtisíce ľudí ostali odrezaní od sveta, keďže voda a zosuvy zničili cesty a mosty.

Najviac postihnutý je štát Uttarákhand, ktorý leží na úpätí pohoria Himaláje. Vláda nasadila do oblasti skoro 10 000 vojakov, ktorí sa snažia sprístupniť odrezané dediny a mestá. Neprejazdné cesty blokujú odchod tisícov turistov a hinduistických pútnikov navštevujúcich miestne chrámy. Vojaci za pomoci helikoptér a ďalšej techniky poskytujú v postihnutých oblastiach lekársku, potravinovú a technickú pomoc a zabezpečujú evakuáciu. Miestne úrady už zriadili asi 40 dočasných táborov, kam zvážajú zachránených. Postihnutý monzúnom je aj susedný štát Himáčal Pradéš. Indický premiér Manmohan Singh považuje situáciu za mimoriadne vážnu, pričom za prioritu označil urýchlenú záchranu uviaznutých ľudí.

Voda a bahno strhli domy, autá, mosty aj cesty. Na vzdialených pútnických miestach a v okolitých dedinách uviazlo najmenej 65 000 ľudí. Úrady zatiaľ potvrdili smrť 138 ľudí v štáte Uttarákhand, majú však informácie o mnohých nezvestných, takže počet mŕtvych by mohol dosiahnuť tisíc. Situáciu spôsobil až štyrikrát silnejší monzún než zvyčajne. Štát Uttarákhand sa nazýva aj Zem bohov. V jeho horách sa nachádza množstvo chrámov, ktoré priťahujú tisíce pútnikov a turistov. Zosuvy pôdy a záplavy zasiahli aj susedný Nepál a zanechali po sebe najmenej 39 mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu