Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Protimafiánske razie v Česku: Polícia vtrhla do domu výplatnej jednotky ODS!

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA – Protimafiánsky útvar českej polície v pondelok pokračoval v rozsiahlych domových prehliadkach v rámci kauzy okolo bývalej šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyovej a vplyvných lobistov blízkych Občianskej demokratickej strane (ODS). Informoval dnes o tom spravodajský server iDNES.cz.

Detektívi po ôsmej hodine večer "obsadili" dom blízkeho spolupracovníka občianskodemokratických ministrov Tomáša Jindru v Hrusiciach pri Prahe. Jindra je podľa iDNES najlepšie plateným poradcom ministra poľnohospodárstva Petra Bendla a zároveň poradcom ministra priemyslu a obchodu Martina Kubu.     

Jindra má priamo v budove ministerstva poľnohospodárstva svoju kanceláriu a na starosti má legislatívu a právnu oblasť rezortu. To by znamenalo, že sa polícia po obvineniach v dvoch vedľajších líniách kauzy - špehovania manželky premiéra a úplatkov pre politikov - vrhá aj na podstatu prípadu, píše server.

Právnik Jundra je totiž už niekoľko rokov považovaný za spojenca Iva Rittiga a podľa informácií MF DNES vychádzajúcich z obchodných kruhov mu práve Jindra zaisťoval množstvo politicko-obchodných rokovaní po tom, čo sa lobista stiahol viac do svojho oficiálneho bydliska v Monaku.   

Podľa spravodajského serveru Novinky.cz sa trestnému stíhaniu zrejme nevyhne ani samotný odstupujúci premiér Petr Nečas. Vyplýva to z textu obvinenia bývalej šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej. Štátny zástupca v uznesení, ktoré má k dispozícii denník Právo, hovorí v prípade premiéra podobne ako v prípade Nagyovej o zneužití právomocí úradnej osoby a o uplácaní.

Ak by konanie Nečasa úrady "ohodnotili" rovnako ako v prípade Nagyovej, hrozilo by mu až šesťročné väzenie, píše server. Polícia sa podobne ako v prípade všetkých už obvinených osôb v rozsiahlej kauze opiera predovšetkým o odpočúvané telefóny Nagyovej a Bočka, ktorí s premiérom možnosti protislužieb rebelujúcim poslancom opakovane riešili. V jednom z rozhovorov napríklad Nečas podľa textu obvinenia Bočkovi hovorí, že "tie varianty sú priechodné a že má ešte nejaké nápady ohľadne tých možností, ktoré by boli a sú realizovateľné ako u toho Ivana, tak u toho Petra".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu