Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zašifrované telefonáty medzi Rittigom a Nečasovou: Časť už polícia dekódovala

Jana Nagyová, šéfka kancelárie českého premiéra Petra Nečasa.
Jana Nagyová, šéfka kancelárie českého premiéra Petra Nečasa. (Zdroj: ÚVČR)

PRAHA – Kontroverzný český lobista Ivo Rittig riešil tie najcitlivejšie záležitosti s pravou rukou niekdajšieho premiéra Janou Nečasovou (predtým Nagyovou) cez špeciálny šifrovací telefón - podľa vzoru ďalšieho "politického podnikateľa" Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS).

Zistil to český denník Právo, na ktorý sa dnes v článku odvolal spravodajský portál Novinky.cz. Ani špeciálny telefón však sprisahancov celkom neochránil pred odpočúvaním. Polícii sa totiž podarilo časť týchto zachytených zašifrovaných telefonických rozhovorov dekódovať. Právu to potvrdil dobre informovaný zdroj blízky vyšetrovaniu.

"V celej skupine bolo šifrovacích telefónov viac. Väčšinou ich aj pre ostatných zháňal Rittig," povedal Právu zdroj. Pre detektívov predstavuje prelomenie kódu veľký úspech - špeciálne prístroje, ktoré stoja desaťtisíce českých korún - si totiž firmy aj jednotlivci zaobstarávajú práve kvôli tomu, že sa všeobecne pokladajú za neodpočúvateľné. Aj preto policajti podobne ako v prípade Janouška s Bémom zachytili pri odpočúvaní, ako Rittig opakovane necháva riešenie niektorých vecí "na ten druhý telefón".

Vyšetrovatelia pod dozorom olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) sú presvedčení, že okolo Rittiga fungovala rozsiahla klientelistická sieť. Tá podľa nich aj vďaka vplyvu Nečasovej na Úrade vlády a jej vtedajšieho priateľa, premiéra Petra Nečasa (ODS), zasahovala do rozdeľovania verejných zákazok a do obsadzovania dôležitých postov v orgánoch štátom ovládaných spoločností alebo priamo v štátnej správe.

Práve Nečasová (vtedy Nagyová) patrila podľa detektívov k hlavným členom skupiny, do ktorej polícia zahrnula aj Rittigovho poradcu Tomáša Jindru, právnikov z advokátskej kancelárie MSB Legal alebo bývalého námestníka ministra vnútra Michala Moroza. Úrady teraz okrem iného zisťujú, za čo konkrétne Nečasová dostala od najrôznejších ľudí, najmä z prostredia biznisu, množstvo drahých šperkov, kabeliek či oblečenia. Detektívi sú presvedčení, že luxusné darčeky boli v skutočnosti formou úplatku - napríklad za zariadenie schôdzky s premiérom Nečasom alebo za "správne" obsadenie postov v dozorných radách veľkých podnikov, informoval web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu