Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Čechách sa stal zázrak: Kateřinu (8) prebrala z kómy unikátna liečba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – V pražskej nemocnici Motol sa hovorí o zázraku. Takmer po roku sa tam prebudila osemročná Kateřina, ktorá upadla do kómy kvôli zápalu miechy a mozgu.

Lekári použili ako jediní na svete špeciálnu liečbu, ale veľkú nádej dievčaťu nedávali. Teraz užíva lieky, nemá však vôbec žiadne následky. Uviedol to dnes portál iDNES.cz. Úplne zdravé dievčatko začalo mať ťažkosti s pohybovým ústrojenstvom vlani v polovici januára. Krátko nato jej lekári diagnostikovali zápal miechy a mozgu a pacientku si v Motole nechali.

Napriek včas začatej liečbe a stanovenej diagnóze sa stav pacientky rýchle zhoršoval, začiatkom februára upadla do bezvedomia a zostala v ňom takmer rok. Uviedla to hovorkyňa motolskej nemocnice Pavlína Danková. V čase kómy nebola Kateřina schopná prijímať potravu a kvôli ďalším problémom sa o ňu musela 24 hodín denne starať zdravotná sestra. 

Lekári vyskúšali dva známe druhy liečby, ale tie dlhé mesiace nezaberali. Lekári už strácali nádej. Matka sedela pri jej lôžku a trávila tam toľko času, že prišla o prácu. Lekári informovali o prípade aj na medzinárodných kongresoch, ale žiadna z navrhovaných metód liečby neúčinkovala.  "Nakoniec sme vyskúšali netradičnú metódu - liečili sme ju v podstate tak, akoby mala rakovinu," vysvetlil riaditeľ nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Nemocnica zohnala pre dievča lieky, ktoré nie sú registrované v celej Európe a nie sú ani vyskúšané na deťoch, napriek tomu sa jej podarilo získať potrebné povolenie. A práve takáto "protinádorová" liečba v kombinácii s dotykovou terapiou zabrala - dievča sa po roku strávenom v nemocnici prebudilo.

Po štyroch týždňoch od použitia liečby povedala pacientka prvé zmysluplné slovo. Po šiestich týždňoch zamumlala "já mám mámu" a v polovici januára sa prebudila. Odvtedy bola Kateřina so zdravotníkmi v úplnom slovnom kontakte. Veľmi dobre si pamätala všetky udalosti pred stratou vedomia, vrátane nemocničnej izby aj personálu. Schopnosti a vedomosti získané dovtedy si zachovala, dokonca vyžadovala hranie zložitých asociačných hier, uviedla hovorkyňa.

Z obdobia v kóme si dieťa nepamätá nič. Keď sa začalo prebúdzať, počulo mamu, ako mu číta rozprávku. Do domáceho liečenia Kateřinu prepustili presne po 444 dňoch strávených v nemocnici, uviedol web iDNES.cz. "Nemá žiadne následky. Musí síce brať lieky, ale behá, rozpráva, je úplne zdravá," informoval riaditeľ nemocnice.

Tento spôsob liečby použili motolskí lekári pri uvedenej diagnóze ako prví na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu