Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pacientovi operovali mozog a on si hral na gitare!

Brad si pokojne brnká na gitare Zobraziť galériu (3)
Brad si pokojne brnká na gitare (Zdroj: YouTube)

LOS ANGELES - Byť pri vedomí, keď sa lekári hrabú vo vašej hlave, by nechcel asi nikto. Istému Američanovi to ale vôbec nerobilo problém, dokonca si počas vlastnej operácie hral na gitaru a komunikoval s lekármi.

Tridsaťdeväťročnému Bradovi Carterovi diagnostikovali v roku 2006 Parkinsonovu chorobu. Tá mu značne komplikovala život, pretože sa živí ako hudobník. S trasúcimi rukami toho ale veľa nezahral.

Lekári videli jedinú možnosť v hĺbkovej mozgovej stimulácii, pri ktorej sa zavádzajú do mozgu špeciálne elektródy. Tie potom spoje so stimulátorom, ktorý sa väčšinou vkladá do podkožného vrecka pod kľúčnou kosťou. Celé zariadenie funguje podobne ako kardiostimulátor, píše server Novinky.cz.

Pacientovi operovali mozog a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Tento zákrok zlepšuje hybnosť pacientov a odstraňuje trasenie a svalovú stuhnutosť. Vyliečiť chorobu síce nedokáže, ale zmierňuje aspoň jej prejavy. Chirurgovia zvyknú niekedy pri procedúre komunikovať s pacientom, aby mohli sledovať, či došlo k zlepšeniu. A tak to bolo aj v prípade Cartera. Požiadali ho, aby počas operácie zahral na gitaru. Jeho hra sa neustále zlepšovala a neskôr dokonca pridal aj spev.

Pacientovi operovali mozog a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Lekári chceli týmto krokom ubezpečiť verejnosť o tom, že hĺbková stimulácia je bezpečná, a že sa niet čoho báť. "Som rád, že vďaka operácii budem môcť znova nahrávať albumy a vystupovať naživo. Už mi v tom nič nebráni," dodal spokojný Carter.

Pacient hral počas operácie na gitaru

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu