Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Okolo Zeme preletel asteroid veľký ako nákladiak: Boli sme v ohrození?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Okolo Zeme včera ráno preletel asteroid veľkosti menšieho nákladného automobilu. K planéte sa priblížil dokonca na štyrikrát menšiu vzdialenosť, než v ktorej sa pohybuje Mesiac, uviedla agentúra Reuters. Podľa amerického Národneho úradu pre letectvo a vesmír (NASA) jeho prelet nepredstavoval žiadne nebezpečenstvo.

Ako NASA uviedla, prítomnosť asteroidu dlhého desať metrov, ktorý bol nazvaný 2013 LR6, bola odhalená v piatok. Najbližšie k Zemi sa včera pohyboval o 6:42 stredoeurópskeho letného času, a to vo vzdialenosti 105.000 kilometrov nad Južným ľadovým oceánom južne od Tasmánia a Austrálie.

Pohyb asteroidov okolo Zeme je v posledných mesiacoch veľmi častý. Na konci mája preletel okolo Zeme asteroid dlhý 2,7 kilometra. Sprevádzal ho aj 600metrový mesiac. K našej planéte sa ale priblížil len na 5,8 milióna kilometrov, čo je asi 15-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

NASA a ďalšie kozmickej agentúry sa snažia odhaľovať pre Zem potenciálne nebezpečné asteroidy, ktoré našu planétu od jej vzniku pred zhruba 4,5 miliardy rokov bombardovali a v budúcnosti bombardovať nepochybne ďalej budú. Pripomienkou tejto reality bola tento rok 15. februára explózia 17 metrov veľkého, zhora padajúceho objektu nad Ruskom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu