Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA dala súhlas: Misia k asteroidu v blízkosti Zeme môže začať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) dala konečný súhlas na prvú misiu americkej vesmírnej lode k asteroidu v blízkosti Zeme. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Misia sa má uskutočniť v roku 2016 a je na ňu vyčlenená miliarda dolárov, ktorú NASA poskytne University of Arizona v Tucsone. Práve jej plán NASA vo štvrtok prijala a zaviazala sa, že ho bude plne financovať.        Partnerom univerzity bude spoločnosť Lockheed Martin Space Systems, ktorá postaví kozmickú loď.

Podľa plánu by loď mala pristáť na asteroide a študovať ho počas jedného roka, pričom pomocou robotickej ruky nazbierať asi 60 gramov povrchového materiálu a vrátiť sa na Zem v roku 2023.

Na misiu k asteroidu padla voľba v roku 2011 ako na ďalší z projektov NASA nazvaný New Frontiers. Asteroid, ktorý má plochu piatich futbalových štadiónov, by mohol poskytnúť kľúč k vyriešeniu záhad týkajúcich sa vzniku slnečnej sústavy a života. Asteroid je okrem toho považovaný za potenciálne nebezpečný pre ľudstvo, keďže podľa odborníkov je šanca 1 k 1800, že sa v roku 2182 zrazí so Zemou.

Za vlády prezidenta Baracka Obamu NASA zrušila plán vyslať ďalšie misie na Mesiac a stanovila si nové ciele: poslať do roku 2025 astronautov na asteroid a prípadne aj na Mars.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu