Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Okolo Zeme preletí smrtiaci asteroid: Pri zrážke by zničil všetok život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

WASHINGTON - Okolo Zeme preletí už koncom tohto mesiaca, presnejšie 31. mája, ďalší asteroid. Vedci sa zhodujú, že ak by do nás narazil, zničil by všetok život. To však ale zrejme nehrozí, pretože preletí vo vzdialenosti zhruba 5,8 milióna kilometrov.

Asteroid, ktorý dostal meno 1998 QE2, meria 2,7 kilometra. Astronómovia stále nevedia, odkiaľ pochádza. V období medzi 30. májom a 9. júnom ho preto plánujú pozorovať radarovými teleskopmi. Dozvedia sa tak viac o jeho veľkosti, tvare, rotácii i povrchu, píše portál Huffington Post. Už teraz však môžu povedať, že k našej planéte sa dostane na vzdialenosť približne 15-krát väčšiu, než koľko je medzi nami a Mesiacom.

Okolo Zeme preletí koncom mája asteroid

1998 QE2 je len jedným z mnohých vesmírnych telies, ktoré majú v blízkej budúcnosti preletieť okolo Zeme. Americký úrad pre letectvo a vesmír plánuje v roku 2016 vyslať robotickú sondu na jeden z najnebezpečnejších asteroidov, pri ktorom existuje šanca 1 ku 1800, že sa v roku 2182 zrazí so Zemou. Predstavitelia NASA taktiež oznámili, že už čoskoro budú schopní pritiahnuť asteroidy pomocou koša, aby na nich mohli pristáť astronauti a skúmať ich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu