Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úchylný český lekár pôjde za mreže: Za sexuálne zločiny si odsedí 14 rokov!

Barták si zahral aj v krátkom filme s pikantnými scénami.
Barták si zahral aj v krátkom filme s pikantnými scénami. (Zdroj: greb tn.cz)

PRAHA – Odvolací súd v Prahe potvrdil českému lekárovi Jaroslavovi Bartákovi trest 14 rokov väzenia za zneužívanie a znásilňovanie asistentiek. Poškodeným ženám musí tiež nahradiť vzniknutú ujmu.

Sudcovia zamietli všetky jeho odvolania. Barták dnes zopakoval, že je nevinný a podá dovolanie na Najvyššom súde. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Sudca pražského vrchného súdu Karel Vrzáň dnes uviedol, že 14-ročný trest je síce citeľný, no zákonný. Predchádzajúci rozsudok Mestského súdu v Prahe je podľa neho v poriadku a nemá na ňom čo vyčítať. Verdikt je teda právoplatný. Pred vyhlásením rozsudku sa Barták i jeho obhajcovia snažili presvedčiť súd, že výpoveď zneužitých žien je nevierohodná, že sa proti bývalému prezidentovi polikliniky na pražskom predmestí Modřany sprisahali. Obhajcovia takisto žiadali, aby boli vypočutí niektorí svedkovia a bol vypracovaný posudok, do akej miery sú následky u jednej z obetí trvalé.

Súd všetko zamietol. Uviedol, že dokazovanie na mestskom súde bolo dostatočne dôkladné. Zo svedkov vyzdvihol najmä bývalého Bartákovho vodiča a jeho opis toho, ako sa lekár správal k ženám. "Pokladal ich, a nebojím sa ten výraz použiť, za menejcenné," vyhlásil sudca. Hoci sa Barták na súde ospravedlňoval, sudca Vrzáň konštatoval, že v skutočnosti ľutuje hlavne sám seba.

Barták sa v rokoch 2006-2011 dopustil závažných sexuálnych trestných činov voči desiatim asistentkám a matke jednej z nich sa vyhrážal. Vyhrážal sa aj samotným obetiam, a to spoločenskou i fyzickou likvidáciou. Ženy spomenuli tiež jeho posadnutosť sexom a alkoholizmus.

Súdni znalci neodhalili u Bartáka duševnú chorobu. Podľa ich hodnotenia je však agresívny, impulzívny, nezdržanlivý a vzťahovačný človek, uviedol web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu