Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál v cirkvi: Pravoslávny arcibiskup Kryštof si mal užívať s milenkami a splodiť až 10 detí!

Arcibiskup Kryštof
Arcibiskup Kryštof (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pražský arcibiskup Kryštof, ktorý je zároveň metropolitom pravoslávnej cirkvi pre české krajiny a Slovensko, si poriadne zavaril. Celibát, ktorý mal dodržiavať, mu bol údajne tak veľmi na ťarchu, že si zaobstaral niekoľko mileniek a s nimi aj detí. Za svoj sexuálny život má čeliť cirkevnej žalobe.

Podľa informácií TV Nova sa v obžalobe uvádza, že viedol milenecký vzťah so ženou jedného z farárov dlhých sedem rokov a nie je vraj jediná, s ktorou zhrešil. "Mám dve deti, dcéru Katarínu a Zuzanu, ale to bolo ešte predtým, než som zložil mníšstvo. O žiadnych ďalších neviem," bránil sa arcibiskup, proti ktorému svedčia aj jeho cirkevní kolegovia. "Existujú obvinenia s dôkazmi a fotkami aj materiálmi. Dokonca aj s adresami tých žien. Ide o tri až desať detí," kontroval tajomník pražskej diecézy Ladislav Milko.

Metropolitu čaká už čoskoro cirkevný súd, počas ktorého ostatní biskupi rozhodnú o jeho ďalšom pôsobení v pravoslávnej cirkvi. Nejde však o jeho jediný škandál. Arcibiskup Kryštof, vlastným menom Radim Pulec, bol štátnou bezpečnosťou evidovaný ako jej agent. On sám to popieral a súd v roku 1997 rozhodol, že bol ako spolupracovník ŠtB vedený neoprávnene.

V inom prípade zase za chrbtom pravoslávnej cirkvi podpísal plnú moc bývalému podpredsedovi Vecí verejných, aby na magistráte rokoval o prevode majetku cirkvi, hoci na to nemal právo. Ak ide o financie, je tiež spájaný s menom doktora Jaroslava Bartáka, odsúdeného kvôli zneužívaniu svojich asistentiek a tiež bývalého senátora Alexandra Nováka, odsúdeného za korupciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu