Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Väznený taiwanský exprezident: Pokúsil sa obesiť na uteráku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

TCHAJ-PEJ - Taiwanský exprezident Čchen Šuei-pien, odsúdený na 20 rokov za korupciu, sa pokúsil vo väzení spáchať samovraždu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na taiwanské ministerstvo spravodlivosti.

Čchen Šuei-pien sa pokúsil obesiť na uteráku v kúpeľni väznice v meste Tchaj-čung ležiacom na západe krajiny. V dokončení samovražedného pokusu mu v noci nadnes zabránili väzenskí dozorcovia.
      
Oficiálne správy neuvádzajú, aké zranenia 62-ročný exprezident utrpel. Podľa rezortu spravodlivosti leží v nemocnici v stabilizovanom stave.
      
Bývalá hlava štátu sa rozhodla dobrovoľne ukončiť svoj život na protest proti svojmu odsúdeniu za spreneveru štátnych fondov, korupciu a pranie špinavých peňazí. Pôvodný doživotný trest Čchenovi v roku 2010 zmiernili na 20 rokov väzenia. V ostatných mesiacoch trpel rôznymi zdravotnými ťažkosťami a depresiou a jeho právnici sa snažili o jeho podmienečné prepustenie.
      
Čchen Šuei-pien stál na čele Taiwanu rokoch 2000-2008. Počas svojej vlády sa zasadzoval za nezávislosť Taiwanu od Číny.
      
Exprezidenta odsúdili okrem iného za vedenie špeciálneho fondu, z ktorého financoval tajnú taiwanskú diplomaciu. On sám popieral, že by sa svojím konaním dopustil korupcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu