Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tvrdý krok holandských úradov: Vybijú asi 11 tisíc kurčiat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM – Holandské veterinárne úrady vybíjajú na jednej z tamojších fariem asi 11 000 kurčiat. K tomuto kroku sa odhodlali po tom, čo na farme vypukla nákaza jednej z miernejších foriem vtáčej chrípky. S odvolaním sa na holandské ministerstvo hospodárstva to dnes uviedla agentúra Reuters.

Kurčatá podľa všetkého postihol jeden z chrípkových kmeňov H7. Spomínaný typ síce podľa všetkého vykazuje nízke riziko choroboplodností, úrady napriek tomu chcú zvieratá z preventívnych dôvodov usmrtiť. Spomínaný kmeň by totiž mohol zmutovať do formy, ktorá je pre hydinu smrteľná.

Okolo spomínanej farmy, odkiaľ je nákaza hlásená, platí ochranné pásmo v šírke jedného kilometra. Z tejto oblasti je zakázané vyvážať hydinu, vajcia a ďalšie poľnohospodárske produkty. Jedenásť fariem, ktoré s postihnutým hospodárskym zariadením susedia, čakajú testy.

V posledných rokoch Holandsko oznámilo niekoľko prípadov výskytu nízkopatogénneho typu vtáčej chrípky. Najväčšie škody napáchal v roku 2003 kmeň H7N7, kvôli ktorému bolo nutné vybiť 30 miliónov kusov hydiny. To bola zhruba tretina vtedajšieho celoštátneho chovu.

Teraz vyvoláva obavy nový vírus vtáčej chrípky H7N9, ktorý v niektorých prípadoch odoláva aj liekom ako je Tamiflu. Takéto lieky sa používajú proti chrípke u ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu