Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vtáčia chrípka v Rakúsku: Nebezpečný vírus v sebe nosil papagáj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ – Rakúski veterinári našli v organizme jedného z uhynutých pašovaných vtákov mimoriadne patogénny vírus vtáčej chrípky A(H5N1). Informáciu potvrdilo dnes vo Viedni tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Išlo o jedného spomedzi celkove 60 vtákov, väčšinou papagájov a rajok, ktoré colníci našli v uplynulý štvrtok pri bežnej kontrole dvoch cestovných tašiek na letisku Viedeň-Schwechat. Tridsaťdeväť operencov počas cesty uhynulo, uviedla dnes tlačová agentúra APA.

Vtákov našli v batožine českého manželského páru, ktorý pricestoval do Viedne z indonézskeho ostrova Bali cez katarskú metropolu Dauha. Obaja mali pokračovať ďalej do vlasti. Rakúske orgány ich obvinili z porušenia colných predpisov i zákona o ochrane vzácnych druhov fauny a dvojicu stíhajú na slobode.

Žijúcich vtákov prepravili najskôr do viedenskej zoo, kde ich umiestnili v karanténe. Po preukázaní prítomnosti vírusu vtáčej chrípky ich dnes utratili. O odhalení vírusu boli informované všetky osoby, ktoré s vtákmi prišli do kontaktu a bola im naordinovaná liečba účinným preparátom. Sú v poriadku. Od roku 2003 diagnostikovali podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vtáčiu chrípku vo svete celkove u 630 ľudí, 375 z nich zomrelo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu